Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

'Betere regels nodig voor ceo's in VS die aandelen verkopen'

10 februari 2020 18:39
Beeld © Getty

Veel ceo's van Amerikaanse beursfondsen die afgelopen jaar aandelen verkochten, deden dat terwijl de onderneming in kwestie eigen aandelen inkocht. Die twee acties zijn naar beleggers toe met elkaar in tegenspraak. Er is dan ook meer transparantie nodig, vindt de SEC.

De brede Amerikaanse S&P 500-aandelenindex steeg in 2019 met een kleine 30 procent, maar er waren slechts 80 topbestuurders die een deel van de aandelen verkocht die zij hadden in hun bedrijf. Dat schrijft The Wall Street Journal. 

Over het algemeen wordt het als een negatief signaal gezien als ceo's aandelen verkopen. Zij weten immers veel meer dan de gemiddelde belegger. Dus als zij verkopen, kan dat een signaal zijn dat er iets niet in de haak is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De beurs deze week: gevolgen coronavirus en veel kwartaalcijfers

Tegenstrijdig

Dat zo weinig topbestuurders verkochten zou je dus juist als een positief teken kunnen zien. Daar staat echter tegenover dat 67 van de 80 bestuurders die aandelen verkochten, dat deden terwijl hun bedrijf juist eigen aandelen aan het inkopen was.

Wanneer beursfondsen eigen aandelen opkopen, dan zien beleggers dat als positief, omdat het zou impliceren dat het bestuur de eigen aandelen ondergewaardeerd vindt.

Doordat het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf afneemt, stijgt ook de winst per aandeel en daarmee kan er per aandeel ook meer worden uitgekeerd.

'Probleem van goed bestuur'

Volgens Robert Jackson, bestuurder bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, is er sprake van een probleem van goed bestuur wanneer bestuurders aandelen verkopen, terwijl het beursfonds in kwestie juist aandelen inkoopt, zegt hij in gesprek met The Wall Street Journal.

Uit zijn onderzoek blijkt dat bestuurders meer aandelen verkopen kort nadat de onderneming heeft bekendgemaakt dat er aandelen ingekocht zullen worden.

'Meer transparantie nodig'

Je kunt volgens Jackson vragen hebben bij het leiderschap van het bestuur wanneer deze het toestaat dat een beursfonds eigen aandelen inkoopt en tegelijkertijd bestuurders juist een deel van hun aandelen van de hand doen.

Er is meer transparantie nodig zodat beleggers weten in hoeverre bestuurders en commissarissen handelen, concludeert hij.

Bezos vs Zuckerberg

Grote verkopers van aandelen in de VS waren vorig jaar Jeff Bezos, de grote man achter Amazon en Mark Zuckerberg, de mede-oprichter en topman van Facebook.

Dat verkoop van aandelen niet altijd een negatief signaal hoeft te zijn voor het beursfonds in kwestie bewees Bezos. Hij verminderde zijn belang in Amazon voor een bedrag van 38 miljard dollar. Daarvan komt echter 35 miljard dollar op naam van zijn scheiding, waarbij hij aandelen overdroeg aan zijn ex-vrouw. Amazon kocht in 2019 geen eigen aandelen in.

Voor Zuckerberg lag dat anders: hij verkocht voor 1,8 miljard dollar aan aandelen Facebook, terwijl dat concern juist eigen aandelen inkocht.

Verkoopsignaal?

Het hoeft niet noodzakelijkerwijs als een verkoopsignaal te worden gezien als bestuurders een deel van hun aandelen in het bedrijf waar ze werken verkopen, zei Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer in november tegen RTL Z.

Als je helemaal geen geloof meer hebt in een bedrijf, dan verkoop je immers alle aandelen, aldus Bender.

Meer kennis van bedrijf

Corné van Zeijl, analist bij Actiam, was het daar niet mee eens. Het is 'in principe' wél een verkoopsignaal als bestuurders aandelen verkopen, zei hij. Het geeft in ieder geval aan dat zij graag van de aandelen af willen.

Dus moet je je als belegger afvragen, omdat zij meer kennis hebben van het bedrijf, waarom jíj dan zou willen kopen, aldus Van Zeijl.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Records op de beurs: denken beleggers te makkelijk over de risico's?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore