Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Warner Music wil naar de beurs: eigenaar kan klapper maken

07 februari 2020 13:13 Aangepast: 07 februari 2020 14:30
Popmuzikant Ed Sheeran. Beeld © EPA

Platenlabel Warner Music is van plan om een beursgang te maken. De details zijn nog niet bekend maar het lijkt erop dat het platenlabel dat onder andere sterren als Ed Sheeran, Bruno Mars, Coldplay en Dua Lipa een hoop geld op gaat halen.

Warner Music werd in 2011 gekocht door de Oekraïens-Amerikaanse zakenman Len Blavatnik voor 3,3 miljard dollar. Op dat moment ging het slecht met de muziekverkopen en de toekomst van de branche zag er niet bepaald rooskleurig uit.

Omzet groeit hard

Een klein decennium later ziet alles er heel anders uit voor Warner Music.

De omzet is de afgelopen vijf jaar met 50 procent gestegen. Inmiddels komt er jaarlijks 4,5 miljard dollar binnen. En ook onder aan de streep blijft er een gezonde winst over, blijkt uit gisteren gedeponeerde stukken.

Kwart miljard winst

In 2017 werd er een nettowinst geboekt van 143 miljoen dollar, in 2019 was dat 256 miljoen. In 2018 was de winst nog hoger (312 miljoen) dankzij een flinke eenmalige meevaller. Het bedrijf had toen namelijk zijn aandeel in Spotify verkocht.

Overigens is Spotify een van de redenen dat Warner Music weer uit het dal is gekrabbeld. Waar illegaal downloaden van muziek een paar jaar geleden nog de norm was, luisteren veel mensen nu muziek via streamingdiensten.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Zo bespaar je geld op streamingdiensten

Meer dan kwart omzet van Apple en Spotify

Van de 4,5 miljard omzet voor Warner was in 2019 dan ook 27 procent afkomstig van slechts twee streamingdiensten: Spotify en Apple Music. Spotify was goed voor 14 procent (630 miljoen dollar) en Apple voor 13 procent (585 miljoen dollar).

Ook wordt er geld verdiend door muziek aan te bieden via platforms als YouTube, Tencent, Amazon en Soundcloud.

Het daadwerkelijk verkopen van muziek (digitaal via downloads en streams en analoog via cd’s en vinyl) is goed voor het leeuwendeel van de omzet: 3,8 miljard dollar. Ook de rechtenverkoop en het verstrekken van licenties levert geld op, maar dat is aanzienlijk minder: 643 miljoen in 2019.

Afhankelijkheid is risico

Dat Warner Music zo afhankelijk is van een klein clubje streamingbedrijven, is ook gevaarlijk voor het bedrijf.

Een risico voor de bedrijfsvoering is bijvoorbeeld dat muzikanten massaal platenlabels als Warner laten liggen en in plaats daarvan direct distributiedeals sluiten met Spotify.

Bovendien heeft Warner Music weinig invloed op de prijzen die zij kunnen rekenen aan de streaminggiganten. Als de streamingdiensten de prijzen verlagen kan dat zorgen voor een flinke omzetderving, zo waarschuwt Warner zelf.

Streamen wordt duurder

Overigens denkt Warner dat juist het tegenovergestelde zal gebeuren. Het label denkt dat de prijzen voor het streamen van muziek juist verder stijgen.

Leuk voor Warner, maar minder voor de consument.

Hoeveel de beursgang moet opbrengen, hoeveel aandelen er naar de beurs worden gebracht en hoeveel het hele bedrijf dan waard zal zijn is nog niet bekend. De verwachting is wel dat de waarde aanzienlijk hoger zal zijn dan de 3,3 miljard die er in 2011 voor werd neergelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Warner Music met investeerder op zoek naar rechten van hits

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van