Beurs

Records op de beurs: denken beleggers te makkelijk over de risico's?

06 februari 2020 15:48 Aangepast: 14 mei 2020 20:59
De presidentsverkiezingen in de VS kunnen het sentiment op de beurs beïnvloeden. Beeld © Getty

Wereldwijd stijgen de beurskoersen, op Wall Street werden gisteren nieuwe records neergezet en de de AEX staat op het hoogste niveau sinds februari 2001. Is dat terecht of denken beleggers te makkelijk over sommige mogelijke problemen?

De uitbraak van het coronavirus in China zorgde voor onrust onder beleggers en dat drukte de koersen. Zo daalde de AEX-index van een slot van boven de 516 punten op 17 januari tot onder de 590 punten op 31 januari.

Die teruggang is in de VS en in Amsterdam inmiddels meer dan goedgemaakt. Gisteren sloot de brede Amerikaanse S&P 500-index op boven de 3300 punten, terwijl de Nasdaq, waarin veel technologieaandelen zitten, eindigde boven de 9500 punten. Beide indexen stonden nog nooit zo hoog. De AEX steeg vandaag al even tot 619 punten.

'Bang de boot te missen'

De recessieangst was vóór het coronavirus al aan het verdwijnen, maar toen meer over dat virus bekend werd namen beleggers winst, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

Beleggers gaan er nu echter vanuit dat er een medicijn is tegen het coronavirus en dat het wordt opgelost, vult beurscommentator Hans de Geus aan. "Beleggers zijn nu bang om de boot te missen", concludeert Homan.

'Zolang de koersen blijven stijgen is er weinig aandacht voor de risico's'

Rente

"Wat moet je dan met je geld, je zult het maar op een spaarrekening hebben", noemt Corné van Zeijl, beleggingsstrateeg bij Actiam, nóg een reden voor het positieve beleggerssentiment.

Hij wijst op de rente, die zo laag is dat je met sparen niets verdient. Ook obligaties leveren weinig op, rijke spaarders betalen zelfs een negatieve rente, en veel overheidsobligaties in Nederland en Duitsland leveren zelfs een verlies op. 

Precies goed

We zitten nu in een 'goudlokje-scenario', legt Van Zeijl uit. De economie is te zwak om de rente te laten stijgen, maar niet zwak genoeg om de winsten structureel te laten dalen. Dat is fijn voor beleggers, want een hogere rente is slecht voor de meeste aandelen en hetzelfde geldt voor lagere winsten, maar in zo'n 'goudlokje-scenario' blijven beide dus uit.

Vergeet ook niet dat er doordat beursgenoteerde ondernemingen eigen aandelen inkopen er steeds minder aandelen zijn om in te beleggen. Dat heeft een opwaarts effect op de aandelenkoersen, vult De Geus aan.

Risico's

Wat kan roet in het eten gooien? "Als de rente gaat stijgen dan zou dat slecht nieuws zijn, maar dat zie ik niet snel gebeuren", zegt Homan.

Van Zeijl wijst echter op Duitse plannen om meer geld te gaan uitgeven aan infrastructuur en het versneld sluiten van kolencentrales. Daardoor kan de rente oplopen, denkt hij.

Winsten

Als de winsten opeens zouden dalen omdat het slechter gaat met de economie, dan heb je een ander probleem, zegt Van Zeijl. Door het coronavirus zullen winsten mogelijk dalen, maar dat is een eenmalig effect, aldus Van Zeijl. Hij tekent wel aan dat de markt er te gemakkelijk vanuit gaat dat het coronavirus stopt, 'maar dat hoeft natuurlijk niet'.

Toch ziet de economie er nu niet dramatisch uit, moet hij bekennen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

Een Democraat president?

Niettemin is Van Zeijl voorzichtig. Beleggers kunnen hoogtevrees krijgen als een Democraat in de VS de nieuwe president wordt.

Stel dat Bernie Sanders de Democratische kandidaat wordt: "Iedereen denkt dat hij nooit gaat winnen, maar dat dacht ik ook van Trump", zegt Van Zeijl.

Farma, tech, banken en olie

Op korte termijn zullen de sectoren farma, banken, tech en olie kunnen worden geraakt als een Democraat president wordt, beaamt Homan. Farmaconcerns lopen dan het grootste risico, denkt hij.

Als de medicijnprijzen omlaag moeten, dan zal dat hen raken, ook farmabedrijven buiten de VS. Verder wordt er gesproken over de ontvlechting van grote techconcerns.

Ook zullen de regels voor banken mogelijk strenger worden als een Democraat president wordt.

Ook positieve effecten

Op de langere termijn zullen er echter ook positieve effecten zijn als een Democraat president wordt, denkt Homan.

Zo zullen de inkomens- en vermogensverdeling minder scheef worden. Daardoor zal er meer worden geconsumeerd en dat is goed voor de economie.

Nederland

In Nederland zijn niet veel grote farmaconcerns aan de beurs genoteerd en er zijn al helemaal geen grote techconcerns, in ieder geval geen techbedrijven van het typte 'winner takes it all', aldus Homan.

Maar over het algemeen zullen lagere koersen op Wall Street ook tot lagere koersen in Europa en Nederland leiden, zegt hij.

Brexit

Voor brexit is Homan minder bevreesd: "De markt is er wel een beetje klaar mee." Van Zeijl ziet dat anders: "Een harde brexit is een serieus risico." Zolang de koersen blijven stijgen is er weinig aandacht voor de risico's, aldus Van Zeijl.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van