Beurs

Flinke winstdaling ING door hogere kosten tegen witwassen

06 februari 2020 08:56 Aangepast: 06 februari 2020 09:21
ING Bank Beeld © EPA

De nettowinst van ING Bank daalde in het vierde kwartaal met bijna 31 procent. Dat is veel slechter dan waar analisten op hadden gerekend. De winstdaling komt bijna geheel door hogere kosten die worden gemaakt voor slechte leningen en om witwassen tegen te gaan.

De omzet liep in het vierde kwartaal licht terug. Opmerkelijk genoeg stegen de rente-inkomsten iets, verreweg de belangrijkste inkomstenbron.

Maar ING wist de kosten niet in de hand te houden. Deze stegen met ruim 4 procent. Dat komt doordat er weer meer kosten moesten worden gemaakt voor het antiwitwasbeleid. Daarnaast werd er meer geld opzij gezet voor leningen die mogelijk niet worden afgelost: 428 miljoen euro tegen 242 miljoen euro.

Onderaan de streep daalde de nettowinst van 1273 miljoen euro tot 880 miljoen euro, terwijl in de markt een teruggang tot 1100 miljoen euro was voorzien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negatieve rente voor miljonairs bij ING: -0,5 procent

Kosten/batenratio verslechtert

De onderliggende kosten/batenratio verslechterde, van 54,8 procent tot 56,6 procent. Dat betekent dat de bank minder efficiënt werkte: er moesten relatief meer kosten worden gemaakt om de baten te realiseren.

Beleggers zijn teleurgesteld over de cijfers: de koers van ING daalt, terwijl de AEX-index juist stijgt.

'Geen mooi beeld'

De marges voor Europese banken zullen onder druk blijven staan omdat er meer moet worden uitgegeven aan de bestrijding van witwassen, zegt Hendrik Jan Tuch van Aegon Asset Management.

"De bankensector als geheel zal zich moeten realiseren dat de opbrengsten nauwelijks zullen stijgen, terwijl de antiwitwaskosten alleen maar zullen toenemen, het is geen mooi beeld." 

RTL Z Voorbeurs: beleggers blijven kopen na koersdalingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van