Beurs

Koers Amazon schiet omhoog; Bezos 10 miljard rijker

31 januari 2020 15:35 Aangepast: 31 januari 2020 15:36
Jeff Bezos Beeld © AFP

De resultaten van Amazon zijn veel beter dan verwacht en daardoor stijgt de koers van het gigaconcern 9 procent. Daarmee is Amazon op de beurs weer meer dan 1 biljoen (1000 miljard) dollar waard én oprichter Jeff Bezos verdient in één klap 10 miljard dollar.

Jeff Bezos raakte vorig jaar 36 miljard dollar kwijt, toen hij bij zijn scheiding een kwart van de aandelen in Amazon die hij bezat aan zijn ex-vrouw moest geven.

Inmiddels heeft hij een deel van dat verlies weer goedgemaakt. Na de scheiding was zijn belang in Amazon zo'n 107 miljard dollar waard, de waarde van die aandelen is nu gestegen naar 120 miljard dollar.

Daarmee is hij de rijkste persoon ter wereld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon opent jacht op verkoper: 'Tarieven vergelijkbaar met Bol'

Biljoenenclub

Amazon komt door de koersexplosie weer (nipt) in het groepje van ondernemingen die meer dan 1 biljoen dollar waard zijn.

Amazon speelde al eerder in die divisie: in september 2018 was het namelijk het tweede bedrijf ooit, na Apple, dat op de beurs meer dan 1 biljoen dollar waard was. Later zakte de koers en kwam het Amazon weer onder die grens.

Mooie kwartaalcijfers

De reden voor de grote koersstijging is dat de resultaten van Amazon in het vierde kwartaal een stuk beter waren dan beleggers hadden gedacht. Zo steeg de omzet in de maanden oktober tot en met november met bijna 21 procent. De nettowinst groeide met 8 procent.

Amazon profiteerde van de groei van het aantal Prime-leden met 50 procent in de afgelopen twee jaar, tot meer dan 150 miljoen. Amazon Prime is een abonnement waarmee je verzendkosten afkoopt, speciale kortingsacties krijgt en toegang hebt tot Prime Video, een Netflix-concurrent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon, Google, kan een bedrijf te groot zijn om te managen?

Cloud

Het concern maakt ook winst met de groei van Amazon Web Services, waar bedrijven reken- of opslagruimte kunnen huren.

Het operationele resultaat steeg hier in het vierde kwartaal met ruim 19 procent, terwijl bij de traditionele Amazonactiviteiten (bezorgen van pakketjes) in Noord-Amerika terugliep, terwijl de internationale activiteiten nog winstgevend waren. Inmiddels komt tweederde van het operationele resultaat uit 'de cloud'.

Plannen

Amazon wil winnen van concurrenten zoals Walmart door binnen één dag pakketjes te leveren. In het afgelopen kwartaal verviervoudigde het aantal bestellingen dat in één dag of zelfs dezelfde dag werd bezorgd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van