Beurs

Omzet en winstmarge Signify vallen tegen

31 januari 2020 10:00 Aangepast: 31 januari 2020 13:06
Topman Eric Rondolat van Signify, dat tegen betaling de merknaam Philips kan gebruiken. Beeld © ANP

De winstmarge van Signify, de maker van ledlampen, steeg wel in het vierde kwartaal, maar de toename was aan de onderkant van de bandbreedte die het bedrijf verwachtte. Voor 2020 denkt Signify de marge te kunnen verbeteren. Het voormalige Philips Lighting kampt met 'moeilijke marktomstandigheden'.

Signify is het voormalige Philips Lighting, de verlichtingsdivisie van Philips, dat inmiddels geen aandelen meer in het bedrijf heeft. Signify kampt naar eigen zeggen met 'moeilijke marktomstandigheden'. Dat was ook de reden voor de winstwaarschuwing van eind oktober.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lampenmaker Signify geeft een winstwaarschuwing

Autonome omzetdaling

In het vierde kwartaal steeg de omzet steeg met 1,4 procent tot een kleine 1,8 miljard euro, maar gecorrigeerd voor valutakoersen en overnames was er juist sprake van een daling van 4,2 procent. Dat is wel minder dan de twee kwartalen hiervoor, maar het houdt niet over.

Winstgroei moet komen van kostenbesparingen, maar dat lukt nog niet. De nettowinst daalde in het vierde kwartaal van 119 miljoen euro tot 98 miljoen euro.

Winstmarge

De aangepaste ebitamarge (het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijving goodwill) over heel 2019 nam toe van 10,1 procent tot 10,4 procent. Dat is aan de onderkant van de eind oktober verlaagde bandbreedte van 10,3 tot 10,6 procent.

De winst van Signify kwam tot en met 2018 voor het grootste deel nog van gloeilampen. Maar de markt voor gloeilampen verdwijnt langzamerhand. Nieuwe vormen van verlichting, led-lampen, moeten dat opvangen, maar de vergelijkbare omzet daalt nog in de twee grootste van de drie onderdelen die Signify als groeimarkten omschrijft.

2020

Voor heel 2020 denkt Signify de ebitamarge op te schroeven. Hoeveel, dat maakt het bedrijf pas bekend later dit kwartaal als de overname van Cooper Lighting Solutions is afgerond. Met die overname in de VS moet Signify minder afhankelijk worden van de oude gloeilampen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van