Beurs

Beurzen verder onderuit: rode koersborden in VS en Azië door coronavirusangst

28 januari 2020 08:00
Een agent meet de lichaamstemperatuur van reizigers op een weg bij Wuhan. Beeld © EPA

Vrees over de economische impact van de uitbraak van het coronavirus in China zorgt voor dalende beurskoersen wereldwijd. In Azië sloot de Nikkei-index voor de tweede dag op rij met verlies en bereikte het laagste niveau in drie weken. 

Beleggers zijn onzeker of China erin slaagt de uitbraak van het virus, dat inmiddels 106 levens heeft geëist, weet in te dammen. In meer dan tien landen is het virus al aangetroffen, in de VS, Japan, Frankrijk en Duitsland zijn ziektegevallen vastgesteld. Het aantal besmettingen is opgelopen tot meer dan 4500 mensen.

"Het gaat niet om het dodental, maar over hoe besmettelijk het virus is", aldus economen van Citibank in een analyse waar persbureau Reuters over schrijft. "De economische impact hangt af van hoe succesvol het indammen van de uitbraak is."

Diep in het rood

Omdat dit tot nu toe nog niet gelukt is, eindigden alle toonaangevende beurzen in de min.

  • De Nikkei in Tokio sloot op 23.215,71 punten, een verlies van 0,6 procent. Een dag eerder leverde de index al 2 procent in. 
  • In Seoul, waar beleggers terugkeerden na de viering van het Chinees Nieuwjaar, ging de Kospi tussentijds 3,1 procent onderuit. 
  • In Sydney sloot de All Ordinaries 1,4 procent lager. 
  • In China en Hongkong waren de beurzen nog gesloten vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar.

In de VS sloten de belangrijkste beursgraadmeters gisterenavond ook diep in het rood.

  • De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent lager op 28.535,80 punten.
  • De S&P 500 daalde ook 1,6 procent tot 3243,63 punten.
  • Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,9 procent tot 9139,31 punten. 

Het was daarmee de slechtste beursdag voor Amerikaanse beleggers sinds oktober, meldt de New York Times. In die maand werd de handelsdeal met China aangekondigd, die leidde tot records op de beurzen in de weken erna. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AEX sluit onder 600 punten: vrees voor coronavirus

Reizen geschrapt

Vooral bedrijven uit de toerismesector zijn uit de gratie bij beleggers, die vrezen dat vlieg- en cruisemaatschappijen hard geraakt zullen worden omdat mensen minder zullen durven reizen. 

De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air Lines kelderde 7,5 procent en de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas zakte ruim 5 procent. In de VS gold hetzelfde. Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines sloten tot 5,5 procent lager. 

Verder stonden cruisemaatschappijen als Royal Caribbean (min 7,6 procent) en Carnival (min 4,7 procent) onder druk. De ondernemingen maakten bekend reizen te schrappen in de regio China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om afgegrendeld Wuhan, de logistieke hub van China

Olieprijs daalt

Ook bedrijven die voor hun activiteiten in grote mate afhankelijk zijn van China zagen beurswaarde verdampen. Chipmaker Nvidia verloor 4,1 procent en casino-uitbater Wynn Resorts verloor dik 8 procent.

Ook olie- en grondstofprijzen gingen omlaag door zorgen dat het virus de economische groei schaadt. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper op 52,78 dollar. Brentolie zakte 3 procent in prijs tot 58,90 dollar per vat. Grote energiebedrijven als Chevron en ExxonMobil gingen mee omlaag. Dat gold ook voor grondstofbedrijven waaronder US Steel en Freeport-McMoRan.

Het virus heeft tot nu toe een grote winnaar op de beurs opgeleverd: de Japanse fabrikant van mondmaskers Kawamoto zette de opmars voort, het aandeel werd bijna 24 procent meer waard. Het bedrijf zag zijn beurswaarde al meer dan verviervoudigen sinds de uitbraak van het coronavirus in China. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ergens nog een mondkapje? Groothandels en webshops kunnen vraag nauwelijks aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van