Ga naar de inhoud
Beurs

Wie koopt er in hemelsnaam obligaties met een negatieve rente?

Beeld © ANP

Je belegt om je vermogen in stand te houden en het liefst wil je ermee verdienen. Welke belegger koopt er dan obligaties waarop je moet toeleggen, en waarom?

Als je nu een Nederlandse staatslening koopt met een looptijd van tien jaar, dan verdien je daar niets op als je de obligatie de resterende looptijd aanhoudt.

Sterker nog: je krijgt een negatief rendement, zodat je geld toelegt om je geld te mogen uitlenen.

Steekje los?

Natuurlijk, bij obligaties van bijvoorbeeld de Nederlandse of Duitse overheid weet je zeker dat je aan het eind van de looptijd je geld weer terugkrijgt. Dat kan bij aandelen heel anders zijn, want een bedrijf kan failliet gaan. De inflatie knabbelt echter ook aan de koopkracht. Dus als je geen rente krijgt (in tegendeel zelfs) wordt je belegging ieder jaar alleen maar minder waard.

Zit er een steekje los bij beleggers die obligaties met een negatief rendement kopen?

'Onvoorstelbaar':
Lees ook:
'Onvoorstelbaar': rente op alle staatsleningen nu negatief

Niet vrijwillig kopen

Niet iedereen die staatsobligaties met een negatief rendement koopt doet dat vrijwillig, legt Bert Colijn, senior economist Eurozone bij ING, uit.

Sommige partijen, zoals pensioenfondsen, zijn namelijk verplicht om een deel van hun vermogen in veilig geachte beleggingen te steken. Als je daarop moet toeleggen dan kun je desondanks niets anders doen dan toch te kopen.

'Minder slecht dan geld bij bank stallen'

Voor degenen die wel zelf de keuze hebben is het alternatief voor het kopen van staatsleningen met een negatief rendement om het geld te stallen bij banken. Die moeten echter 0,5 boeterente betalen bij de ECB en dat berekenen ze door, legt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus uit. Althans, dat geldt voor mensen met een hele grote bankrekening.

"Dan koop je liever een staatslening waarop het rendement minder negatief is".

De boeterente voor banken die geld stallen bij de ECB is bedoeld om banken aan te zetten om geld uit te lenen en niet op te potten. Maar de keerzijde daarvan is dus dat banken niet echt zitten te wachten op spaargeld, want dat kost ze geld.

'Niet
Lees ook:
'Niet opkoopbeleid, maar vooral vergrijzing drukt de rente'

Lagere rente dan -0,5 procent

Op looptijden tot en met vier jaar is het rendement op staatsleningen nu nóg negatiever dan de -0,5 procent die banken bij de ECB 'krijgen'. En toch is zelfs daar een markt voor.

Dat komt doordat bij sommige transacties staatsobligaties als onderpand gelden, zodat die obligaties toch worden gekocht als zo'n deal wordt gesloten, vertelt Bas van Geffen, die zich binnen Rabobank richt op de economie van de eurozone en de ECB.

Speculeren op koerswinst

Bovendien houden veel beleggers obligaties niet gedurende de hele looptijd aan, aldus Colijn. Als ze denken dat ze later obligaties met winst kunnen verkopen, dan kopen ze nu, ondanks het negatieve rendement.

Er zijn bijvoorbeeld beleggers die denken dat de rente verder zal dalen, als de ECB meer obligaties gaat opkopen of de officiële rente gaat verlagen, vult Van Geffen aan. Als de marktrente daalt, dan stijgen de koersen van obligaties, zodat sommige beleggers verwachten toch nog wat te kunnen verdienen: niet door de rente, maar door het doorverkopen van de obligatie zelf.

Dit is een artikel van