Beurs

Olieprijs piekt even na Iraanse wraakaanval, Aziatische beurzen in min

08 januari 2020 07:43 Aangepast: 08 januari 2020 08:46
Verliezen op de beurs in Tokio na de vergeldingsaanval van Iran. Beeld © AFP

De Iraanse raketten hebben niet alleen voor paniek gezorgd op twee Amerikaanse legerbases in Irak. Ook op de beurs was een schrikreactie te zien. De prijs van een vat ruwe olie schoot omhoog, na het nieuws over de Iraanse vergeldingsaanval.

Vrijwel direct na de aanval piekte de prijs van een vat Brent-olie op 72 dollar, een stijging van bijna 4 procent ten opzichte van gisteren. De prijs van een vat Amerikaanse olie, West Texas Intermediate genaamd, steeg met meer dan 3 procent tot zo'n 65 dollar.

Propaganda-oorlog

Bij de aanval met zo'n 15 raketten op twee Amerikaanse bases in Irak vielen volgens het Amerikaanse leger geen gewonden. Volgens de Iraniërs kwamen bij de aanval ongeveer 80 Amerikanen om het leven. 

President Trump reageerde op Twitter met de geruststellende woorden 'alles in orde', hoewel hij daaraan toevoegde dat de schade nog in kaart gebracht werd. 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, twitterde over de aanval en omschreef het als 'proportionele maatregelen'. Hij zei verder dat Iran geen escalatie of oorlog wil. 

Dat lijkt erop te duiden dat het bij deze aanval blijft, zegt correspondent Erik Mouthaan. En dat verklaart dat de fikse piek van de olieprijs weer wat is afgezwakt. Op moment van schrijven staan beide soorten olie nog wel in de plus, maar nog maar minder dan een procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom oorlogsdreiging en aanslagen de oliemarkt niet laat exploderen

Verliezen in Azië

De Nikkei-index in Tokio eindigde 1,6 procent in de min op 23.204,76 punten. Een dag eerder liet de Japanse hoofdindex nog een herstel zien van 1,6 procent. Bij de bedrijven verloren zwaargewichten als retailbedrijf Fast Retailing en robotmaker Fanuc respectievelijk 1,9 en 2,1 procent. Het Japanse oliebedrijf Inpex won 0,3 procent dankzij de hogere olieprijzen.

De Chinese beurzen verloren eveneens terrein. De beursgraadmeter in Shanghai raakte tussentijds 1,2 procent kwijt en de Hang Seng-index in Hongkong leverde een zelfde percentage in. De Kospi in Seoul verloor eveneens 1,2 procent en de Australische All Ordinaries in Sydney ging 0,1 procent lager de dag uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tanken duurder door raketaanval, maar nu valt het nog mee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore