Ga naar de inhoud
Beurs

Prosus én Takeway.com verhogen bod op Just Eat

Oprichter Jitse Groen van Just Eat Takeaway Beeld © ANP

Het overnamegevecht om Just Eat gaat een nieuwe fase. Prosus verhoogde vandaag wederom zijn bod op de Britse maaltijdenbezorger en concurrent Takeaway.com ging daar vrijwel meteen overheen. Het bod van Takeaway is nu hoger dan dat van Prosus.

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Prosus moest het bod op Just Eat wel verhogen, omdat de waarde van het concurrerende bod van Takeaway bijna was gestegen tot de hoogte van het oude Prosus-bod.

Dat komt doordat het bod van Prosus in contanten was en het bod van Takeaway in aandelen. Door de stijgende koers van het aandeel Takeaway en de zwakke koers van het Britse pond, was het bod van Takeaway meer waard geworden.

Geen nieuwe verhoging

Prosus, waarin de internetactiviteiten van het Zuid-Afrikaanse Naspers zijn ondergebracht, heeft het bod op Just Eat verhoogd van 740 pence tot 800 pence per aandeel. Takeway.com bracht daarop een bod uit met een waarde van omgerekend zo'n 844 pence. 

Takeaway was aanvankelijk bereid om 0,09744 eigen aandelen te bieden voor een aandeel Just Eat. Dat is nu in één keer opgetrokken tot 0,12111 aandeel Takeaway.com.

De koers van Takeaway.com daalt wel, met zo'n 8 procent, maar dan nog is de waarde van het bod van Takeway met zo'n 846 pence hoger dan dat van Prosus. Beide bieders hebben gezegd hun bod niet meer te verhogen.

Takeway heeft al 41 procent

Als Takeaway als winnaar uit de bus rolt in de biedingsstrijd, moeten aandeelhouders van het bedrijf genoegen nemen met 42,5 procent van de aandelen in de combinatie Takeaway/Just Eat. Bij het vorige bod was dat nog 47,88 procent.

Zowel Prosus als Takeaway hebben de deadline tot wanneer beleggers kunnen ingaan op hun bod verlengd naar 10 januari, om 13:00 uur (Britse tijd). Ook hebben beide gezegd hun bod al gestand te zullen doen als ze 50 procent plus één aandeel krijgen aangemeld.

Takeaway is al een heel eind op weg, het zegt dat de houders van 41,09 procent van de aandelen hebben gezegd aan Takeway te zullen verkopen. Takeway had al de instemming van het management van Just Eat.

Verkoop Latijns-Amerika

Takeaway maakte gelijktijdig met het hogere bod bekend dat het zijn belang van 33 procent wil verkopen in iFood, de maaltijdbestelsite in Brazilië en andere landen in Latijns-Amerika. Prosus heeft bijna 55 procent van de aandelen van iFood.

Ondertussen versnelt de ordergroei van Takeaway in Duitsland. Het bedrijf denkt nu dat over heel 2019 het totaal aantal orders met 70 procent zal stijgen. Voor een belangrijk deel komt dat door een groei in Duitsland van 113 procent.

De totale omzet zal naar verwachting met 78 procent groeien.

De goede berichten uit Duitsland zijn voor een belangrijk deel te danken aan de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Op eigen kracht steeg de omzet van Takeaway in Duitsland met 22 procent.