Beurs

Shell: meeste betaalde belasting kwam terecht in Midden-Oosten

17 december 2019 16:24 Aangepast: 17 december 2019 20:32
In Nederland droeg Shell in 2018 uiteindelijk toch geen belasting af. Beeld © ANP

Lange tijd wilde gas- en olieconcern Shell er niets over kwijt, maar nu geeft het toch inzicht in de belasting die ze per land betalen. In Nederland wordt geen winstbelasting betaald, maar in Oman gaat bijna 3,3 miljard winstbelasting naar de staatskas.

Dat blijkt uit het Tax contribution report 2018 van Shell. Shell publiceert het rapport om critici van repliek te dienen.

Die waren namelijk boos toen bleek dat Shell in ons land geen belasting betaalde. Dat laatste is legaal, maar wel omstreden, vooral voor een concern dat in 2018 wereldwijd meer dan 23 miljard dollar (20,6 miljard euro) winst maakte.

Belastingafdracht per regio in miljoenen dollars Belastingafdracht per regio in miljoenen dollars

Midden-Oosten

Shell betaalde vorig jaar ruim 10 miljard dollar aan winstbelasting, een bedrag dat wel vaker werd genoemd door het bedrijf zonder dat werd gespecificeerd waar dat precies gebeurde.

Vandaag blijkt dat die belasting vooral wordt betaald in het Midden-Oosten. In totaal gaat om 4,4 miljard dollar. Dat is dus 42 procent van de totale winstbelasting die Shell betaalt.

Van de belasting die in het Midden-Oosten werd afgedragen belandde driekwart, oftewel 3,3 miljard dollar, in de schatkist van Oman.

Europa

In Europa droeg Shell 2,1 miljard dollar af, daarvan 1 miljard in Noorwegen en nog eens meer dan 500 miljoen dollar in Denemarken. Nederland komt met 174 miljoen pas op de derde plek, na Zwitserland. 

Opvallend genoeg betaalde Shell in Nederland eigenlijk helemaal geen belasting, omdat ze verliezen mogen compenseren. Per saldo betaalde Shell niets.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

0 euro winstbelasting, 10 miljoen subsidie voor Shell

Nigeria

In de regio Azië Pacific werd 1,8 miljard dollar betaald, daarvan ruim 600 miljoen dollar in Thailand en meer dan 500 miljoen dollar in Maleisië.

In Afrika betaalde Shell 1,5 miljard belasting, waarvan 1 miljard in Nigeria. In Noord-Amerika werd ruim 500 miljoen dollar afgedragen, de helft daarvan in de VS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van