Beurs

Arcadis stopt met probleemproject Brazilië: kost 85 miljoen

17 december 2019 08:27
Arcadis zet een streep door het hoofdpijndossier in Brazilië. Beeld © ANP

Ingenieurs- en adviseursbureau Arcadis trekt de stekker helemaal uit een project voor duurzaam gas in Brazilië dat al langer voor problemen zorgt. Dat kost het bedrijf 85 miljoen euro.

Arcadis stopt met investeren in het bedrijf dat Alen heet. De 85 miljoen die Arcadis nu opzij zet voor het project is om afgegeven garanties af te dekken.

De afboeking voor Arcadis is fors. Ter vergelijking, over het eerste halfjaar werd een nettowinst geboekt van 38 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beleggers schrikken zich rot door afschrijving Arcadis in Brazilië

Hoofdpijndossier

De Braziliaanse installaties waar duurzaam gas wordt gemaakt zijn al langer een hoofdpijndossier voor Arcadis. Zo moest het in het najaar van 2018 al een bijzondere last nemen van 53 miljoen euro omdat het langer zou duren voordat de activiteiten konden worden verkocht.

Verder had het destijds bij de fabrieken te maken met hogere kosten, terwijl de verkoop waarschijnlijk minder zou opleveren dan eerder verwacht.

Verkoop lukt niet

Arcadis wilde aanvankelijk nog de activiteiten voor het einde van het jaar verkopen. Daar leken ook belangstellenden voor. Mede doordat de installaties minder goed presteerden dan gedacht, wilden die partijen minder bieden dan Arcadis voor ogen stond en er is besloten helemaal geen geld meer in het project te steken.

De lokale partners gaan er wel mee door. Arcadis zegt hen te ondersteunen in hun pogingen Alan te verkopen. Volgens Arcadis leidt de afschrijving op het project er niet toe dat er minder dividend zal worden uitgekeerd.

Meer problemen

Het Braziliaanse project is niet het enige project dat voor hoofdpijn zorgt bij Arcadis. Zo lukte het vorig jaar zomer niet om ontwerp- en consultancybedrijf CallisonRTKL te verkopen. Er was geen goed bod binnengekomen. CallisonRTKL blijft als aparte divisie binnen Arcadis.

Bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal bleek dat de implementatie van Oracle cloud in de VS was vertraagd, wat 50 miljoen aan inkomsten scheelde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van