Beurs

'VS en China dichtbij handelsdeal': records op Wall Street

13 december 2019 11:51
Komen president Donald Trump van de VS en de Chinese president Xi Jinping nader tot elkaar? Beeld © AFP

De VS en China naderen elkaar over een beperkte handelsdeal, melden bronnen die bekend zijn met hoe het Witte Huis in de kwestie staat aan de Financial Times. Dat zorgt voor opluchting op de beurzen. We zijn er echter nog lang niet, waarschuwt beurscommentator Hans de Geus.

Onderdeel van de deal zou zijn dat de voor komende zondag geplande tariefsverhoging van de VS op 156 miljard dollar aan onder meer speelgoed, computer, telefoons en kleding uit China niet doorgaat. Ook zouden bestaande importtarieven worden verlaagd.

Daar tegenover staat onder meer dat China meer landbouwproducten uit de VS gaat kopen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Chinese overheid wil van alle buitenlandse pc's en software af

Wall Street

Als het tot een deal komt, dan zou dat gunstig zijn voor de economie. Beleggers reageren dan ook enthousiast, mede omdat er al lang wordt onderhandeld. In de VS stegen de aandelenkoersen gisteren tot nieuwe recordhoogtes.

De brede S&P 500-index won 0,85 procent tot 3168,57 punten, de Nasdaq (met daarin veel technologiebedrijven) steeg ruim 0,7 procent tot 8717,32 punten en de Dow Jones groeide bijna 0,8 procent tot 28.132,05 punten.

AEX

Ook op de Amsterdamse beurs stijgen de koersen. De AEX-index stond om 11:00 uur ruim 1 procent hoger op een kleine 607 punten. bijna alle AEX-fondsen staan in de plus. Als we op dit niveau zouden sluiten, dan zou dat de hoogste slotstand sinds eind februari 2001 zijn.

Naast het nieuws over een handelsdeal tussen de VS en China speelt de uitslag van de Britse verkiezingen mee. Met de overwinning van Boris Johnson is er nu een eind aan de onzekerheid over brexit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Trump snijdt zich in de vingers met Hongkong-wet'

'Vaker dicht bij deal'

Een eventuele deal tussen de VS en China is echter pas de eerste stap, daarna begint pas het echte werk, namelijk onderhandelingen over een groot en breed akkoord, legt redacteur Jelle Maasbach uit. 

We dachten wel vaker dat er een akkoord was over de handelsoorlog, maar daarna bleek dat toch niet het geval, aldus Maasbach. In oktober beloofde de Amerikaanse president Trump ook al een 'fase 1-deal'. Die zou binnen 'enkele weken' worden ondertekend, maar die deal bleef uit. Zo kwamen de onrust in Hongkong en de steun van Trump voor de demonstranten er tussendoor. Dat laatste schoot China in het verkeerde keelgat.

'Nog niets bevestigd'

Er is nog geen formele tekst, nuanceert beurscommentator Hans de Geus de euforie over een eventuele deal. "We zijn er nog lang niet, dit is maar een kleine deal. Als je ziet hoe lang daarover is gedaan, dan is dat niet erg hoopgevend voor fase 2", vult Jan Wirken, aandelenanalist bij ABN Amro, aan.

Hij stipt ook de onvoorspelbaarheid van Trump aan. "Die zal wel blijven en hij kan in 2020 met onderhandelingen over een fase 2-overeenkomst nog steeds rare sprongen maken", denkt Wirken, die het nieuws over een fase 1-deal 'beter dan niks' noemt.

De Geus is kritisch: "Ik houd mijn hart vast, als het allemaal zo makkelijk is, waarom werd de deal in oktober dan niet ondertekend? Kennelijk is het toch niet zo makkelijk".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van