Beurs

Pond stijgt tot hoogste punt sinds brexit-referendum

13 december 2019 08:33 Aangepast: 13 december 2019 09:13
Boris Johnson bij het hoofdkwartier van de Conservatieve partij nadat hij weet dat hij heeft gewonnen. Beeld © EPA

Het pond profiteert van de overwinning van Boris Johnson en zijn Conservatieve partij bij de Britse parlementsverkiezingen. Hij heeft nu zijn handen vrij om brexit snel te regelen en het einde aan de onzekerheid stuwt de waarde van het pond.

Het pond stijgt ten opzichte van de euro tot boven de 1,20 euro en daarmee staat de Britse munt nu weer op het niveau waar deze stond ten tijde van het referendum over brexit, 3,5 jaar geleden.

Ook in vergelijking met de dollar wint het pond aan waarde, waardoor het pond ten opzichte van de Amerikaanse munt op het hoogste punt staat sinds mei 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Johnson heeft absolute meerderheid, weg vrij voor zijn brexit

Eind aan onzekerheid

Financiële markten houden namelijk niet van onzekerheid en de afgelopen jaren hadden zij dus een slechte tijd. Het is al sinds het brexit-referendum op 23 juni 2016 op het politieke vlak onrustig in het Verenigd Koninkrijk met veel onduidelijkheid over welke kant het precies op gaat.

De politiek kon het niet eens worden over brexit, maar nu Boris Johnson de absolute meerderheid heeft behaald bij de verkiezingen voor het Lagerhuis, kan hij, zoals hij in de campagne al beloofde, zijn plannen doorzetten om de Britten per 31 januari 2020 uit de Europese Unie te loodsen.

Ook het nieuws dat er een handelsdeal is tussen de VS en China (Trump moet nog wel zijn fiat geven) zorgt ervoor dat onzekerheid wordt weggenomen. 

Weekendje London duurder

Omdat je meer euro's moet neerleggen voor een pond is het voor Nederlanders duurder geworden om op vakantie te gaan naar het Verenigd Koninkrijk. Andersom wordt het voor Britten in vergelijking met de afgelopen jaren juist betaalbaarder om op vakantie te gaan naar landen in de eurozone.

Daar staat tegenover dat het duurdere pond export van Nederlandse bedrijven naar het Verenigd Koninkrijk interessanter maakt als je vergelijkt met bijvoorbeeld precies een jaar geleden, toen een pond een dubbeltje goedkoper was. Een pond omzet of winst levert nu immers omgerekend meer euro's op. Maar met brexit voor de deur is het de vraag of de negatieve gevolgen daarvan niet zwaarder wegen dan het voordeel van het sterkere pond.

Britse export naar de Europese Unie wordt echter minder aantrekkelijk, omdat Britse exporteurs voor een euro minder ponden krijgen. Dat betekent dat ze of minder winst halen op export, of dat ze hun prijs in bijvoorbeeld euro's moeten verhogen. Ze zullen waarschijnlijk ook nog de nadelen van brexit te verwerken krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van