Beurs

Debuut 'flamboyante' Lagarde: verademing na Draghi, beleid (nog) onveranderd

12 december 2019 19:44 Aangepast: 13 december 2019 08:55
Christine Lagarde tijdens haar eerste persconferentie als ECB-president. Beeld © EPA

Christine Lagarde verandert voorlopig nog niets aan het rentebeleid bij de ECB, maar zette tijdens haar debuut als Europa's belangrijkste centrale bankier wel de toon. Op een positieve manier, zijn analisten eensgezind. "Een verademing na Draghi en Trichet."

De Française Lagarde staat officieel sinds 1 november aan het roer bij de ECB, maar pas vandaag stond de eerste vergadering van het bestuur op het programma die zij zou leiden. Daar wordt besloten of er iets verandert aan het monetaire beleid, dat besluit wordt vervolgens toegelicht tijdens een persconferentie. 

Dat is het moment dat journalisten de kans hebben om meer te weten te komen over de redenen dat beleid verandert of juist hetzelfde blijft. Onder Mario Draghi was dit vaak taaie kost, de Italiaan liet maar weinig los. 

Eigen stijl

Lagarde kondigde zelf al direct aan dit anders te zullen doen. In een apart statement na het door haar voorgelezen rentebesluit, meldde zij haar eigen stijl te zullen hebben. "Ik weet dat jullie willen vergelijken, maar ga mijn woorden niet extra interpreteren, ga niet raden of vergelijken", verzocht zij. 

"Als ik iets niet weet, dan zal ik ook zeggen dat ik het niet weet", waarschuwde Lagarde verder. Een teken van kracht, zegt een enthousiaste Jacob Schoenmaker, beurscommentator van RTL Z. "Als je dat durft te zeggen, dan zit je lekker in je vel." 

Voor het eerst in de 16 jaar waarin Schoenmaker de persconferenties van de ECB van commentaar voorziet op RTL Z, was dat 'aangenaam', vervolgt hij. Dat kwam ook door Lagardes Engels: "Een verademing, Draghi was altijd formeler en bij zijn Engels verbaasde ik me ook dat hij bij Goldman heeft gewerkt, qua accent."

"Ze strooide met leuke quotes, Draghi bleef altijd een stuk dichter bij het script."

Gaat om het beleid

"Ze strooide met leuke quotes, Draghi bleef altijd een stuk dichter bij het script", zegt Bert Colijn, die voor ING de ECB volgt. "Ze kwam fris uit de verf en schuwde niet om zichzelf iets anders neer te zetten dan Draghi."

"Dat het wat flamboyanter is, dat is fijn omdat je er uren naar luistert, maar het gaat om het beleid", voegt hij toe. En voor daar echt een verschil te zien zal zijn, gaat nog wel even duren. Ten eerste laat de economische situatie van dit moment dat nog niet toe, legt Colijn uit. 

Een voorbeeld van die lossere stijl is te zien in onderstaande video. Gevraagd of Lagarde zichzelf ziet als 'havik' of als 'duif', geeft ze aan zichzelf als uil te zien. 

Draghi's beleid: zolang als nodig is

Op je eerste dag als ECB-president van beleid veranderen is sowieso onverstandig. "Dan krijg je onrust onder beleggers. Beleid veranderen doe je pas als iedereen aan je gewend is", legt Schoenmaker uit. En dus blijft de rente op 0 procent en moeten banken 0,5 procent rente betalen voor geld dat ze bij de ECB willen stallen. 

Tot de inflatie in de buurt van de beoogde 2 procent komt, zal dat ook zo blijven, blijft Lagarde op de koers die Draghi heeft uitgezet. En dus blijft ook het opkoopprogramma van obligaties à 20 miljard euro per maand nog van kracht, 'zolang als nodig is'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De imposante loopbaan van Lagarde, elegant leider in een mannenwereld

Beleid onder de loep

Op de wat langere termijn, gaat het roer mogelijk wel om. Voor het eerst sinds 2003 wordt de strategie van de ECB, die gericht is op een inflatie van rond de twee procent, onder de loep genomen. Die strategische review gaat in januari volgend jaar van start en zal uiterlijk eind 2020 afgerond zijn, beloofde Lagarde. 

Dat Lagarde de tijd neemt om het beleid onder de loep te nemen, is logisch volgens hem. "Het is voor het eerst in 16 jaar dat naar het mandaat wordt gekeken, daar mag je best wat tijd voor uittrekken."

Breed onderzoek

Lagarde beloofde niet alleen bij de 'usual suspects' om hun mening te vragen, maar ook in het Europarlement, in de academische wereld en bij maatschappelijke organisaties. "Het is een beetje zoals Macron's 'grand debat' in Frankrijk, om aan de gele hesjes tegemoet te komen", zegt Colijn. "Heel interessant, maar in hoeverre is er echt ruimte voor", vraagt hij zich af. 

Het debuut van Lagarde is daardoor qua verandering op gebied van communicatie geslaagd, of er inhoudelijk qua monetair beleid wat verandert, dat blijft afwachten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van