Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Beleggers geven Ajax trap na, na uitschakeling Champions League

11 december 2019 16:04
Managers Marc Overmars en Edwin van der Sar zullen ook financieel balen. Beeld © Getty Images

Na een dramatische voetbalavond zit Ajax vandaag ook op de beurs in de hoek waar de klappen vallen. Het aandeel stond halverwege de middag ruim 8 procent in de min. Door de uitschakeling in de Champions League loopt Ajax vele miljoenen aan inkomsten mis.

Geen enkel Nederlands beursfonds maakt zo'n slechte dag door als Ajax. Het aandeel was sinds augustus, toen het voetbalseizoen begon, aan een opmars bezig. Ajax klom langzaam richting de koerspiek die het in het voorjaar beleefde, toen het de halve finale van de Champions League wist te bereiken.

Europa League geen vetpot

Dat gaat dit seizoen niet meer lukken. Het Spaanse Valencia won gisteravond met 0-1 van de Amsterdammers, waardoor Ajax genoegen moet nemen met de veel minder lucratieve Europa League. Het prijzengeld in deze tweede Europese competitie liggen fors lager.

Had Ajax zich wel geplaatst bij de beste zestien van Europa, dan had het sowieso al 9,5 miljoen euro gekregen als bonus. Een bonus die iedere ronde flink oploopt.

Hoe anders is dat in de Europa League. Ajax krijgt 'maar' een half miljoen euro omdat het in mag stromen in de zestiende finales. Ook in de Europa League loopt die bonus iedere ronde op, maar het verschil is groot. Mocht Ajax, net als in 2017, de finale van de Europa League halen, dan verdient de club in totaal 10 miljoen euro aan bonussen.

De Europa League winnen kan een hoop goedmaken. Winst levert 7,5 miljoen euro extra op. Onder meer omdat de club dan mag meedoen om de Europese Supercup.

Dit verdiende Ajax in de groepsfase

Toch heeft Ajax ook aan de groepsfase van de Champions League goed verdiend. Deelname alleen al leverde ruim 36 miljoen euro op. Daar komt nog ongeveer 6 miljoen euro aan tv-gelden bij.

Omdat Ajax maar liefst tien punten pakte in zes wedstrijden, krijgt het nog een 9 miljoen euro. 9 ton voor ieder punt. Daar kan nog zo'n 5,5 miljoen euro aan ticketverkoop bij op worden geteld.

Daarmee heeft Ajax om en nabij de 56 miljoen euro verdiend aan drie maanden Champions League. Veel geld, maar vergeleken met het sportieve en financiële topseizoen 2018-2019 is het een tegenvaller. Toen verdiende Ajax in Europa ruim 90 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore