Ga naar de inhoud
Beurs

Prosus verdrijft concurrent Takeaway.com uit AEX

De beursvloer in Amsterdam Beeld © ANP

Ruim drie maanden na de introductie op de Amsterdamse beurs promoveert techinvesteerder Prosus naar de AEX. De dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse media- en techbedrijf Naspers verjaagt concurrent Takeaway.com. 

Dat heeft beursuitbater Euronext bekendgemaakt bij zijn driemaandelijkse herweging. Daarmee behoort Prosus tot de 25 fondsen met het grootste handelsvolume op de Amsterdamse beurs. De wijzigingen gaan op maandag 23 december in.

Saillante timing

De herweging komt op het moment dat Prosus en Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, in een biedingsoorlog verwikkeld zijn om het Britse Just Eat. Beide bedrijven willen de Britse maaltijdbezorger overnemen.

Prosus
Lees ook
Prosus verhoogt bod op Just Eat: nieuwe fase strijd met Takeaway

Gisteren nog verhoogde Prosus zijn bod op Just Eat met 4 procent, dat even later door het bestuur van de Britse maaltijdbezorger werd afgewezen. Volgens Just Eat zal de fusie met Takeaway.com op de lange termijn meer waarde toevoegen voor de aandeelhouders.

TomTom degradeert

Het doorschuiven van Takeaway naar de MidKap betekent dat daar geen plaats meer is voor navigatiedienstverlener TomTom, dat naar de SmallCap-index degradeert. De maker van navigatiekastjes verliet in 2012 al de AEX. 

Ook het Duitse biotechnologiebedrijf Vivoryon, het voormalige Probiodrug, wordt in de Midkap opgenomen. Zakenbank NIBC verdwijnt daar na anderhalf jaar.