Beurs

Beursgang Saudi Aramco gaat meer opleveren: 29,4 miljard dollar

10 december 2019 08:23 Aangepast: 10 december 2019 14:40
Beeld © EPA

De beursgang van Saudi Aramco, de grootste ooit, gaat wat meer opleveren dan aanvankelijk gedacht: 29,4 miljard dollar (26,5 miljard euro).

Omdat er zoveel vraag is naar aandelen van de Saoedische staatsoliemaatschappij wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om 15 procent meer aandelen uit te geven.

Dat zei een bestuurder van één van de banken die de beursgang begeleidt tegen nieuwszender Al Arabiya, meldt Reuters.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Lukt het Saoedi-Arabië om hun economie om te gooien?

'Maar' 1,7 biljoen

Vorige week werd bekend dat de aandelen van Saudi Aramco 32 Saoedische riyal (7,68 euro) per stuk zouden gaan kosten. Op dat niveau zou de opbrengst al 23 miljard euro opleveren. Dat is meer dan het vorige record, toen de Chinese webwinkel Alibaba zo'n 23 miljard euro opleverde. De opbrengst van Saudi Aramco wordt nu dus iets hoger.

De introductiekoers van Saudi Aramco is aan de bovenkant van de bandbreedte, maar de prijs is wel lager dan wat kroonprins Mohamed bin Salman in gedachten had. Hij wilde een totale waarde van het concern van 2 biljoen dollar (1,8 biljoen euro) terwijl de waarde nu uitkomt op 1,7 biljoen dollar.

Bin Salman wilde eigenlijk ook meer aandelen verkopen dan nu het geval is. Hij mikte op een opbrengst uit de beursgang van 100 miljard dollar. Dat is nu dus maar iets meer dan een kwart van dat bedrag.

Economie diversificeren

Saoedi-Arabië wil met de opbrengst de economie minder afhankelijk te maken van olie. De belangstelling voor aandelen Saudi Aramco kwam alleen uit het land zelf en uit een paar buurlanden.

Internationale beleggers hadden er geen trek in, mede omdat het dividendrendement lager is dan bij onder meer Shell, terwijl er verder zorgen zijn over de mensenrechten, na de moord op journalist Khashoggi. Ook zijn er vragen over duurzaamheid van een olieconcern.

In totaal heeft 17 procent van de inwoners van Saoedi-Arabië aandelen Saudi Aramco gekocht, maar wel met het mes op de keel, zegt Corné van Zeijl van Actiam. Banken moesten extra krediet beschikbaar stellen aan klanten zodat ze aandelen konden kopen, een 'moetje' dus, concludeert Van Zeijl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van