Ga naar de inhoud
Beurs

De beurs deze week: Britse verkiezingen en handelsoorlog

Zowel Takeaway.com als Prosus willen Just Eat kopen. Beeld © Getty

Het kan een interessante week worden voor beleggers. Zo zijn er Britse verkiezingen en het is de laatste week vóór extra tarieven worden ingevoerd in de handelsoorlog tussen de VS en China. Ook verliep de aanvankelijke deadline van het bod van zowel Takeaway.com als Prosus op Just Eat.

Deze week vergaderen ook zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse tegenhanger Fed over de officiële rente. De Fed komt op dinsdag en woensdag bijeen en de ECB op donderdag.

"Ik verwacht niets van de rentebesluiten, maar ik ben wel benieuwd naar de toelichtingen", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

Toelichtingen

Fed-topman Jerome Powell kan na de sterke banencijfers van afgelopen vrijdag, toen bleek dat er in november meer banen bijkwamen dan verwacht, opgelucht ademhalen, denkt Veenstra. Eerder wilde de Amerikaanse president Trump nog dat Powell de officiële rente zou verlagen om de economie en daarmee de werkgelegenheid te steunen, maar dat lijkt nu niet nodig.

In de VS heeft de Fed niet alleen als taak om de inflatie beperkt te houden, maar ook de werkloosheid zo laag mogelijk. De meevallende banengroei betekent in ieder geval dat Powell geen actie hoeft te ondernemen op de werkgelegenheid de stimuleren.

In de eurozone geeft de nieuwe ECB-president Christine Lagarde haar eerste persconferentie na een rentevergadering. "Misschien slaat ze wat piketpaaltjes", denkt Veenstra.

Handelsoorlog

Verder wordt vooral gekeken naar de handelsoorlog tussen de VS Staten en China. De deadline van 15 december waarop de VS nieuwe importheffingen invoeren op Chinese goederen nadert snel.

Het is nog altijd onduidelijk of voor die tijd een beperkt handelsakkoord kan worden gesloten en nieuwe tarieven dus kunnen worden voorkomen.

Brexit

In het Verenigd Koninkrijk gaan de Britten naar de stembus. Als Boris Johnson, leider van de Conservatieve partij, de meerderheid krijgt in het parlement, dan zal hij zijn brexitdeal zo snel mogelijk door het lagerhuis willen krijgen. De Britten zullen dan eind januari uit de Europese Unie stappen.

Mocht Johnson geen meerderheid krijgen, dan wordt de zaak een stuk onoverzichtelijker en komt er mogelijk een tweede referendum. Beleggers zijn over het algemeen geen fan van brexit, maar in een premierschap van Labourleider Corbyn zien zij nog minder.

AEX
Zie ook:
AEX sluit voor het eerst sinds 2001 boven 600 punten

Takeaway.com en Just Eat

Woensdag was de aanvankelijke deadline voor het bod van zowel Takeaway.com als van Prosus op Just Eat. Takeaway.com kwam deze zomer tot een overeenkomst van het management van Just Eat, maar Prosus kwam met een concurrerend bod.

Inmiddels is dat bod van Prosus verhoogd en de datum tot waar beleggers daarop kunnen ingaan verlengd tot 27 december.

Het bod van Takeaway.com is in aandelen, dat van Prosus is echter in contanten. Interessant is dat door de koersstijging van Takeaway.com de waarde van het bod was gestegen en, vóór de verhoging van het bod van Prosus van vandaag, bijna net zo hoog was als dat van Prosus.

Het ging de laatste tijd hard tegen hard. Hoeveel aandeelhouders van Just Eat kiezen voor het bod van Takeaway.com?

Boven de 600 punten

Afgelopen vrijdag sloot de AEX-index van de Amsterdamse beurs voor het eerst sinds mei 2001 boven de 600 punten sloot. Ook op Wall Street waren beleggers optimistisch. Het is spannend om te zien of de AEX zich boven de 600 punten kan handhaven.