Beurs

In 2019 verdiende je vooral geld met aandelen en bitcoin

31 december 2019 06:16 Aangepast: 14 mei 2020 21:12
Voor beleggers in aandelen was 2019 een fantastisch jaar. Beeld © Getty

In het achterliggende jaar kon je met bijna alle beleggingscategorieën geld verdienen. Vooral met aandelen en bitcoin ging het goed, terwijl je ook met obligaties en met huizen goed zat. De enige plek waar je echt geen cent kon verdienen, was op je spaarrekening.

De verliezers van 2018 zijn de winnaars van 2019. Terwijl je over 2018 aandelen per saldo geld verloor, stegen de koersen dit jaar juist. Voor bitcoin is het verhaal vergelijkbaar, alleen nóg sterker: op een dramatisch 2018 volgde een uitstekend 2019.

Aandelenbeleggers hadden een prima jaar. De AEX-index steeg met bijna 24 procent. Dat is het beste resultaat in jaren. Over 2018 daalde de AEX nog met ruim 10 procent.

De meeste beleggers krijgen ook nog eens dividend, zodat het totale rendement voor AEX-beleggers in 2019 nog een stukje hoger ligt.

Galapagos en ASML

Eén AEX-fonds springt eruit: biotechbedrijf Galapagos, dat 131 procent winst heeft geboekt. Het concern sloot een megadeal met samenwerkingspartner Gilead Sciences. Paradepaardje Filgotinib komt volgens topman Onno Van de Stolpe in september volgend jaar op de Nederlandse markt en zal naar verwachting in dezelfde periode ook in de VS verkrijgbaar zijn.

Ook ASML (toeleverancier aan de chipindustrie) deed het fantastisch, met een groei van 92 procent. Aangezien het fonds voor zo'n 15 procent meetelt in de AEX-index, tikt dat voor de index lekker aan. De resultaten waren in het eerste halfjaar prima, alhoewel de winst over het derde kwartaal daalde

In totaal stegen de koersen van 14 van de 25 AEX-fondsen met dubbele cijfers. Toch waren er ook fondsen die het juist helemaal niet goed deden. Zo daalde de koers van zes AEX-bedrijven. Het slechtst zat je met ABN Amro, dat 21 procent van de waarde zag verdampen. Banken en verzekeraars hebben last van de lage rente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

Midkap

De Midkap-index, van middelgrote Amsterdamse beursfondsen, deed het nóg beter dan de AEX: een winst van maar liefst 38 procent. In de Midkap-index waren er maar liefst 21 winnaars. Bij slechts vier Midkappers daalde de koers. 

De grootste stijger in de midkap is Altice Europe, met een plus van 238 procent. Na reorganisaties stijgt het resultaat weer en dat biedt ruimte om de schuldenberg wat te verkleinen. Verkopen dragen daaraan bij, terwijl verder door herfinanciering van schulden de rentelasten zullen kunnen worden verlaagd.

Tot de grote verliezers onder de Midkapfondsen hoort Flow Traders, met een verlies van bijna 23 procent. Dit bedrijf profiteert als de beurskoersen flink op en neer gaan. Dat was in 2018 het geval en Flow Traders was toen dé grote winnaar, maar in 2019 was het veel rustiger en dat was in het nadeel van Flow Traders.

Ook met wereldwijde aandelen zat je afgelopen jaar goed: de MSCI-World Index steeg met 25 procent.

Beurs Inside blikt terug op afgelopen jaar

Obligaties

Veel beleggers zitten van oudsher in obligaties. De koers van obligaties is omgekeerd evenredig met de stand van de rente. Na de jarenlange daling van de rente ging deze in Nederland in 2019 per saldo wederom verder omlaag. Dat was gunstig voor bezitters van obligaties: met Nederlandse staatsobligaties kon je in totaal 3,65 procent verdienen.

Dit totale rendement bestaat uit de koerswinst plus de rente-opbrengsten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kijk voor goede belegging naar losers van het jaar

Sparen

Dat is heel veel meer dan je met sparen kon verdienen. De spaarrente ligt nu bij grote banken als ABN Amro, ING en Rabobank op 0,01 procent. Daarmee maak je niet eens de inflatie goed, terwijl wat meer vermogende spaarders verder nog eens te maken hebben met spaartaks.

Bij sommige banken krijg je zelfs helemaal geen rente meer, terwijl spaarders met een flink vermogen soms zelfs rente moeten betalen.

Crypto

Was 2018 een dramatisch jaar voor cryptomunten, 2019 was juist heel mooi. Zeker voor voor bitcoin, verreweg de belangrijkste crypto. De waarde hiervan steeg in dollars gemeten met 90 procent.

Maar ethereum en ripple, de in omvang tweede en derde cryptomunt, werden juist minder waard. De prijs van ethereum daalde met 3 procent en die van ripple zelfs met 47 procent.

Goud en olie

Met grondstoffen als goudzilver en olie kon je in 2019 wel goed verdienen. De prijs van zilver steeg met 16 procent, die van goud met ruim 18 procent en olie werd zelfs 23 procent duurder.

Grondstoffen zoals goud leveren echter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, geen kasstroom op, zoals dividend bij aandelen.

Huizenmarkt

Net zoals in de afgelopen jaren had je in 2019 een huis moeten hebben, om goed te profiteren van de huizenmarkt. In het derde kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs met 7,2 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De regionale verschillen zijn echter groot. Zo daalden in de regio Noord-Limburg (onder meer Venlo) de prijzen juist met 2,6 procent. Ook in het noorden en westen van de provincie Groningen (onder meer Winsum en  Eemsmond) en in Amsterdam werden huizen goedkoper, zo'n 1 procent. In Amsterdam komt die daling echter nadat de huizenprijzen de laatste jaren fors zijn gestegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore