Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Voormalig ABN-belager: bestuurders straffen om CO2-uitstoot

02 december 2019 11:29
Eerder maakt belegger Hohn van TCI zich druk om geld, nu om het milieu. Beeld © EPA

De activistische belegger TCI, dat ooit de aanzet gaf tot de overname van ABN Amro, maakt zich zorgen dat als bedrijven te weinig aandacht hebben voor het klimaat dat uiteindelijk slecht is voor hun beleggers. En daarom wordt de druk op bedrijven flink opgevoerd.

Ruim tien jaar geleden werd de brief die Christopher Hohn, van The Children's Investment Fund, stuurde met angst en beven ontvangen in de bestuurskamer van ABN Amro.

De activistische belegger wilde opsplitsing van de toen nog wereldwijd actieve bank. Uiteindelijk werd de bank ook in stukken gehakt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Bij H&M kun je kleding huren: kansrijk of flop?

Toen geld, nu het milieu

Nu wil Hohn opnieuw topbestuurders laten sidderen, maar nu lijkt hij zich druk te maken om het milieu. Hij wil bestuurders van ondernemingen straffen als zij niet uit de doeken doen hoeveel CO2 er wordt uitgestoten.

Als ze hun beleid niet verbeteren, dan zal hij tegen hen stemmen op de aandeelhoudersvergadering, zo dreigt hij. Dat schrijft de Financial Times op basis van brieven die het heeft ingezien.

TCI of Hohn was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Airbus, Moody's, BlackRock

Ook heeft Hohn beleggers opgeroepen om fondsmanagers te ontslaan als zij niet de nadruk leggen op transparantie van ondernemingen over wat zij doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Inmiddels heeft TCI al de bestuurders van onder meer Airbus en Moody's gewaarschuwd. Hohn beschuldigt verder BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, van 'greenwashing'. Het zegt wel bedrijven aan te zetten om meer op het milieu te letten, maar in het beleggingsbeleid zou dat vaak niet zichtbaar zijn, volgens Hohn.

Niet alleen idealisme

Hohn heeft bij zijn uitspraken niet alleen maar idealistische motieven. Hij vreest dat als ondernemingen te weinig aandacht hebben voor het milieu, dat negatief kan uitpakken voor hun waarde en daarmee voor hun aandeelhouders.

Beleggen in een bedrijf dat niet bekend maakt hoeveel het vervuilt, is hetzelfde als beleggen in een bedrijf dat niet laat zien hoe de balans eruit ziet, zegt Hohn.

 

Niet de eerste

TCI is zeker niet de eerste die de gevaren van klimaatverandering voor bedrijven ziet. Eerder al trokken centrale banken, waaronder de Nederlandse een de Britse, aan de bel

De brief van Hohn komt net voor het begin van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Madrid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van