Beurs

'Trump snijdt zich in de vingers met Hongkong-wet'

28 november 2019 12:05 Aangepast: 28 november 2019 12:06
Trump tijdens een 'Keep America Great campaign rally' eerder deze week. Beeld © AFP

De verhoudingen tussen de VS en China worden er niet beter op nu de Amerikaanse president Donald Trump een wet heeft ondertekend die de demonstranten in Hongkong ondersteunt. De angst is nu dat China wegloopt bij de onderhandelingen over een toekomstige handelsdeal.

Trump ondertekende gisteravond een wet waarbij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken jaarlijks moet bekijken of Hongkong voldoende autonoom is van China.

Dat zou dan reden zijn voor de VS om de speciale handelsvoordelen die Hongkong heeft te verlengen.

China woedend

Maar China is woedend dat de VS sancties kunnen opleggen als de mensenrechten in Hongkong worden geschonden. De Chinezen zien dat als inmenging in een binnenlandse aangelegenheid.

Trump tekende ook een wet die de export van onder meer traangas en pepperspray aan de politie in Hongkong verbiedt. China zint op tegenmaatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Trump tekent wet die protesten Hongkong steunt, relatie met China onder druk

Komt er nog wel een deal?

De wetten lijken olie op het vuur te gooien van de onderhandelingen over een handelsdeal tussen China en de VS. De angst is nu dat China wegloopt bij de onderhandelingen, zegt beurscommentator Hans de Geus. Hij denkt dat Trump zichzelf in de vingers snijdt.

Trump wil namelijk worden herkozen, bij de presidentsverkiezingen volgend jaar november. Dan zal zijn goednieuwsshow, met een handelsdeal en een lagere rente, zo langzamerhand wel van start moeten gaan, maar dat wordt lastig, aldus De Geus.

Hij denkt dat het ondertekenen van de wetten door Trump de Chinezen zelfs wel goed uitkomt. Ze willen Trump niet terug en nu hebben ze een stok om mee te slaan. Als er geen handelsdeal komt, dan kan dat ervoor zorgen dat Trump niet wordt herkozen, zegt De Geus.

'Schijnheilige actie'

Hij vindt het ook een raar moment van Trump om zich zorgen te maken over democratie in Hongkong: "Ik heb Trump nog niet zo vaak gehoord dat hij heel erg blij is met democratie". 

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is nog duidelijker. Trump heeft veel kritiek op de Navo en in de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) is veel angst dat Rusland daar binnenvalt, nu Trump in het midden laat of hij in zo'n geval die landen dan wel te hulp zal schieten, aldus Versteeg.

"Maar nu heeft hij wel mooie woorden over Hongkong, het is één en al schijnheilige actie".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van