Beurs

Koersval Euronext door foutje van onhandige handelaar

21 november 2019 11:51 Aangepast: 21 november 2019 14:28
De beurs in Parijs. Beeld © AFP

Het aandeel van beursbedrijf Euronext heeft een turbulente ochtend achter de rug. Direct na opening ging de koers in Parijs met 8 procent onderuit. De handel werd stilgelegd, maar het heeft er alle schijn van een handelaar een foutje heeft gemaakt.

Update 12:24: Euronext bevestigt dat het om een zogenoemd fat finger-incident gaat: een fout van een handelaar bij het invoeren van zijn verkooporder.

Om 09.01 uur, direct na de opening van de handel, daalde het aandeel van 69,75 euro naar 64 euro. Een val van ruim 8 procent.

Dat is uitzonderlijk veel en dus werd de handel tijdelijk stilgelegd. Zo'n koersbeweging zou je normaal verwachten als er groot, tegenvallend, nieuws is voor een bedrijf.

Incident

Maar daarvan is geen sprake, vertelt Euronext-woordvoerder Robbert ter Hart. "Wat er precies is gebeurd, daar probeer ik zelf nog achter te komen. Wat ik kan zien is dat het een incident is geweest. Kort na opening is het aandeel omlaag gekukeld en dat is inmiddels weer recht gezet."

Toen de handel een paar minuten later werd hervat, herstelde de koers zich inderdaad weer. Overigens staat het aandeel inmiddels toch aanzienlijk lager met een min van 1,9 procent, maar dat is een stuk minder uitzonderlijke koersuitslag dan min 8 procent.

Fat finger?

Wat er precies is gebeurd, blijft voorlopig gissen, maar Ter Hart zegt dat het erop lijkt dat er 'fat-finger-achtig' incident heeft plaatsgevonden. De fat finger is een beursfenomeen dat zo nu en dan voor opschudding zorgt.

Het komt erop neer dat een handelaar bij het invoeren van een koop- of verkooporder een tikfout maakt. Bijvoorbeeld in de prijs of het aantal stukken dat hij of zij wil verhandelen.

Geen ramp

Als er inderdaad sprake is van een fout, lijkt die in dit geval trouwens niet al te desastreus uit te pakken voor de handelaar in kwestie. Het aantal stukken dat daadwerkelijk is verhandeld voor de bodemprijs van minder dan 65 euro ligt rond de 1000, blijkt uit het orderboek.

Wel zijn er rond het dal nog meer aandelen gekocht er verkocht onder de huidige koers, maar alweer tegen een hogere prijs dan 64 euro. In totaal werden er om 09.01 iets minder dan 14.000 aandelen verhandeld voor prijzen tussen de 64 en 67 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van