Ga naar de inhoud
Beurs

Prosus valt Takeaway aan in strijd om JustEat: 'Snapt sector niet'

Zowel Takeaway.com als Prosus willen Just Eat kopen. Beeld © Getty

In het gevecht om de overname van het Britse Just Eat gaat Prosus over tot moddergooien naar Takeaway, de moeder van Thuisbezorgd. Prosus vindt dat Takeaway de sector niet goed begrijpt en de benodigde investeringen in Just Eat onderschat.

Het is oorlog in maaltijdbezorgland. Zowel Takeaway als beursnieuweling Prosus willen Just Eat kopen en vandaag brengt Takeaway het prospectus voor het bod op Just Eat uit.

Prosus kan het niet nalaten bijna meteen Takeway neer te sabelen.

'Beperkte blik'

Takeaway heeft een 'beperkte blik' op de sector, die is gebaseerd op de eigen ervaringen in Nederland en Duitsland, haalt Prosus uit.

Die markten hebben zich tot nu toe relatief geïsoleerd ontwikkeld ten opzichte van innovatieve concurrenten die zelf bezorgen, denkt Prosus. Takeaway.com bezorgt in Nederland niet zelf, het biedt slechts een platform waarop klanten bestellingen kunnen plaatsen bij restaurants. Die restaurants bezorgen vervolgens zelf.

Verder zou het voor Just Eat moeilijk zijn om zonder 'substantiële' investeringen en innovatie te voldoen aan de eisen die Britse klanten van Deliveroo en Uber Eats stellen. Voor een goed begrip: Deliveroo is onderdeel van Prosus.

Prosus gaat verder met inhakken op Takeaway: dat zou namelijk de schaal en kosten onderschatten die nodig zouden zijn voor Just Eat. Takeaway heeft te weinig ervaring met het model waarin het zelf maaltijden bezorgt, zegt Prosus.

Takeaway
Zie ook:
Takeaway komt met formeel bod op Just Eat om strijd tegen Prosus te winnen

Onzekerheid creëren over bod

Just Eat en Takeaway sloten eind juli een principe-akkoord om samen verder te gaan. Begin november bracht Takeaway zelfs een formeel bod uit.

Ook op het bod van Takeaway heeft Prosus wat aan te merken. Omdat het bod van Takeaway in aandelen is, hangt de hoogte ervan samen met de beurskoers van Takeway. Immers hoe hoger de koers van Takeaway, des te hoger de waarde van het bod op Just Eat.

Prosus probeert onzekerheid te creëren bij aandeelhouders van Just Eat over het bod van Takeaway.

Koers flink gestegen

De koers van Takeaway is de laatste tijd flink opgelopen en Prosus denkt dat deze zo hoog is, dat er al heel veel positief nieuws in verwerkt is. Dat zou betekenen dat bij tegenvallers de koers al snel zou dalen en dat zou dus slecht zijn voor beleggers in Just Eat die hun aandelen straks hebben omgewisseld in die van Takeaway, zegt Prosus.

Daarbij zal Just Eat het slecht blijven doen als de benodigde investeringen niet kunnen worden gedaan door Takeaway, waarbij beleggers in Just Eat die kozen voor aandelen ook zouden lijden, beweert Prosus.

Cash of groeibelofte

Door de recente koersstijging van Takeaway is de waarde van diens bod gestegen. Nog altijd is het bod in contanten van Prosus hoger, maar het verschil is inmiddels bijna geheel weggewerkt.  

Beleggers moeten de afweging maken tussen nu cash of de groeibelofte van Takeaway, aldus beurscommentator Durk Veenstra.

Een woordvoerder van Takeaway zegt vanwege de eisen van de Britse overnameautoriteiten niet te kunnen reageren op opmerkingen van Prosus.