Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Midkap de beste index van West-Europa: stijgt 36 procent

19 november 2019 16:55
De koers van Altice Europe verdrievoudigde en trok zo de prestaties van de Midkap omhoog. Beeld © AFP

Als je je geld hebt gestoken in bedrijven die in de midkap-index zitten, dan zat je dit jaar goed. Van alle indexen in West-Europa steeg de midkap het meest. Hoe komt dat?

Met maar liefst 36 procent steeg de midkap-index in het jaar tot nu toe. Die winst is ruim de helft groter dan die van de AEX, waarin grotere ondernemingen zitten. Ook deed de midkap het beter dan de brede Europese Stoxx Europe 600 index, die zo'n 20 procent won, aldus Bloomberg.

De Nederlandse midkap-index steekt ook gunstig af bij vergelijkbare indexen in Europa, zegt Michiel van Dijk, één van de beheerders van het Kempen Orange Fund. Dit fonds belegt in kleinere Nederlandse beursfondsen, met een marktkapitalisatie tot zo'n 5 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Een recordjacht op aandelen, is de recessie-angst weg?

Herweging

De samenstelling van de midkap-index wordt, net als de AEX, elk jaar in maart gewijzigd. Aandelen die in maart van dit jaar in de midkap kwamen hebben het sindsdien goed gedaan en daarvan profiteert de midkap-index, legt Van Dijk uit.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Altice Europe, dat sinds het van de AEX-index naar de midkap ging met 150 procent steeg. Dat is het grootste deel van de totale stijging van 200 procent van dat bedrijf dit jaar.

Anderzijds deden de fondsen die juist uit de midkap gingen het minder goed na die stap. Zo promoveerde Adyen naar de AEX-index, waarna de koers per saldo daalde, terwijl Sligro afzakte naar de smallcap index en na die stap eveneens terrein verloor, zegt Van Dijk.

Weinig financials

De midkap profiteert van het feit dat er, in tegenstelling tot de AEX-index, weinig financiële fondsen in zitten. In de AEX zitten er vijf: ABN Amro, Aegon, ASR, ING Bank en NN.

Voor hen was de daling van de marktrente namelijk nadelig. Voor de twee financials die wel in de midkap zitten, Flow Traders en Intertrust, is de stand van de rente juist helemaal niet belangrijk, aldus Van Dijk.

Verder zitten er in de midkap nauwelijks bedrijven die actief zijn in de oliesector of mijnbouw en juist die sectoren deden het dit jaar minder goed, zegt Van Dijk. AMG is weliswaar actief in de metaalsector, maar het telt maar voor ruim 2 procent mee in de midkap.

Meeste plezier met Altice Europe

Van de aandelen die in de midkap zitten hebben beleggers het meeste plezier beleefd aan Altice Europe, waarvan de koers ruimschoots verdrievoudigde. De koers van het bedrijf profiteerde van de afbouw van de enorme schuldenlast, door onderdelen te verkopen.

Maar Altice Europe is niet het fonds dat in de midkap het zwaarst meeweegt. Eind juni bepaalde het bedrijf voor 4,1 procent de hoogte van de midkap-index.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Bob Homan: 'Koop meer aandelen'

SBM en ASMI

De zwaarste weging is voor SBM Offshore en ASMI, bijna 8 procent. Toeleveranciers aan de chipindustrie ASMI en Besi, dat voor ruim 4 procent meetelt, profiteerden van de mogelijkheden die beleggers zien in 5G mobiele telecom. 

Aan de andere kant daalde de koers van Flow Traders, Wereldhave en AMG met meer dan 15 procent. Die bedrijven weging echter maar weinig mee in de midkap-index.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van