Beurs

Euronext en Zwitsers vechten om beurs Madrid

18 november 2019 15:29
De Bolsas y Mercados Españoles. Beeld © Getty Images

Er is een biedingsoorlog uitgebroken tussen de pan-Europese beurs Euronext en het Zwitserse Six. Doelwit is de Spaanse beurs, die minstens 2,8 miljard euro moet kosten.

Euronext, waaronder de beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel, Lissabon, Dublin en Oslo vallen, is in gesprek met MBE (Bolsas y Mercados Españoles), over een mogelijk bod. Dat maakte het bekend nadat Europa Press uit Spanje gisteren schreef dat Euronext belangstelling heeft voor MBE.

Ook het Zwitserse Six, dat eigenaar is van de beurs in Zürich, wil de Spaanse beurs echter hebben. Kort nadat Euronext de gesprekken met de Spanjaarden bevestigde, kwam Six met een overnamebod. Six wil 34 euro per aandeel MBE betalen. Daardoor komt het totale bod uit op ruim 2,8 miljard euro, in contanten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Euronext en Nasdaq azen op de beurs in Oslo: 'Veel winst te halen'

Euronext nu al de grootste

MBE heeft naast Madrid ook beurzen in Barcelona, Valencia en Bilbao, maar die in Madrid is de belangrijkste. De Spaanse beurs is één van de laatste zelfstandige beurzen in Europa, schrijft Reuters.

Euronext is nu al gemeten in waarde van de genoteerde ondernemingen de grootste Europese beurs. Een eventuele overname van de Spaanse beurs zou de voorsprong op de London Stock Exchange en Deutsche Börse vergroten. De Zwitserse beur, is met een vierde plek in Europa een stuk kleiner.

Voordelen

Overnames en fusies bieden voor beurzen verschillende voordelen. Zo kunnen ze, net als bij gewone bedrijven, voor kostenvoordelen zorgen, zei Ben Jacobsen, hoogleraar financiering aan de TIAS Business School van de Universiteit van Tilburg, eerder tegen RTL Z. Zo is het goedkoper als beurzen op één IT-systeem draaien. 

Verder kunnen beursgenoteerde bedrijven voor een grotere groep beleggers in beeld komen. Als bedrijven die genoteerd staan op verschillende beurzen via hetzelfde systeem worden verhandeld, dan wordt het eenvoudiger en goedkoper voor beleggers in andere landen om in die aandelen te handelen, legde Albert Menkveld, hoogleraar Finance aan de VU, toen uit.

Veel fusies

De afgelopen jaren was er in Europa sprake van een flinke concentratie bij effectenbeurzen. Zo is Euronext het product van verschillende beurzen.

In augustus kocht de Londense beurs Refinitiv, een aanbieder van financiële data en infrastructuur voor financiële markten. Eerder boden de beurs van Hongkong en Deutsche Börse al op de beurs van Londen, maar dat liep op niets uit.

De Europese Commissie verbood in 2017 de derde fusiepoging tussen de Duitsers en de Britten in 17 jaar tijd, omdat dat de concurrentie te veel zou beperken.

Consolidatie

De consolidatie richt zich daarom op kleinere beurzen. Zo kocht Euronext nog dit jaar de beurs van Oslo, terwijl eerder die van Dublin werd overgenomen. De Spaanse beurs is aanzienlijk kleiner dan de Euronext, het was voor het bod van Six de nummer zes van Europa. Euronext is 5,5 keer zo groot.

Met een overname van MBE zou Six verder toegang krijgen tot de Europese Unie. Sinds de zomer mogen beleggers uit de Europese Unie namelijk niet meer handelen op de Zwitserse beurs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van