Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Vegetarische Slager lost obligaties eerder af: 'Beleggers de dupe'

18 november 2019 12:41 Aangepast: 18 november 2019 12:49
Obligaties van de Vegetarische Slager worden vervroegd afgelost. Beeld © ANP

Beleggers lopen drie jaar rendement mis nu de Vegetarische Slager obligaties vervroegd wil gaan aflossen. Beleggersorganisatie VEB vindt dat beleggers meer geld hadden moeten krijgen.

Vier jaar geleden had de Vegetarische Slager geld nodig voor de inrichting van een fabriek waarin vleesvervangers gemaakt zouden worden. Om het geld daarvoor bij elkaar te krijgen werd voor 2,5 miljoen euro aan obligaties uitgegeven.

Die zouden na zeven jaar worden afgelost, maar de Vegetarische Slager kon die ook na vier jaar vervroegd aflossen. Nu wil het bedrijf van die vervroegde mogelijkheid gebruikmaken.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Unilever slokt Vegetarische Slager op: 'Een droomhuwelijk'

'Deel rendement kwijt'

Dat mag, maar moet je alles willen dat mag, vraagt Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zich af. Beleggers zijn immers een deel van hun rendement kwijt.

Ze krijgen namelijk nu hun geld terug, maar daarvoor moeten ze nu een nieuwe bestemming vinden. Als er niet vervroegd zou worden afgelost, dan hadden ze namelijk nog drie jaar 5 procent rente ontvangen. Dat is veel meer dan je nu kunt krijgen, legt Schmets uit.

'Illusie armer'

Hij vindt dan ook dat de beleggers die obligaties van de Vegetarische Slager kochten een illusie armer zijn. Als je bij de uitgifte van de obligaties puur rendement en het risico had afgewogen, dan waren ze daar niet zo snel op zijn ingegaan.

Dat beleggers er toch geld in staken, is omdat het duidelijk was ingestoken als ideële belegging, zegt Schmets. Hij noemt de obligaties 'bijna een emotiebelegging'.

De VEB waarschuwde in 2015, toen de obligatie werd uitgegeven, al dat het rendement niet opwoog tegen de risico's. De kans was groot dat het bedrijf het niet zou halen en obligatiehouders hun geld zouden kwijtraken, waarschuwde de VEB.

Unilever

Het is wrang dat als het ze uitkomt dat er dan vervolgens kil wordt afgerekend, vindt Schmets. Hij stipt aan dat de Vegetarische Slager vorig jaar werd overgenomen door 'de grote rookworstenfabrikant' Unilever.

Nu krijgen beleggers als pleister op de wonde alleen een vergoeding van 2 procent op de waarde van 500 euro per obligatie, oftewel 10 euro per obligatie. Dat komt weliswaar overeen met de voorwaarden die destijds bij de uitgifte van de obligaties werden vastgesteld, maar het was beter geweest als de Vegetarische Slager drie keer 5 procent rente had betaald, dus in totaal 75 euro per obligatie, bovenop de 500 euro die een obligatie waard is, vindt Schmets.

Jaap Korteweg

Een volgende keer zullen beleggers die obligaties van de Vegetarische Slager kochten zich wel twee keer achter de oren krabben, denkt hij. Schmets vindt dat Jaap Korteweg, de oprichter van de Vegetarische Slager, een moreel appel op Unilever had kunnen doen toen het vorig jaar de Vegetarische Slager van hem kocht.

Als de Vegetarische Slager/Unilever inderdaad 75 euro per obligatie extra had betaald, plaats van 10 euro, dan was het 325.000 euro meer kwijt geweest. Over 2018 behaalde Unilever een nettowinst van 9,8 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van