Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Beursgang Saudi Aramco lijkt op teleurstelling uit te draaien

18 november 2019 09:32 Aangepast: 01 december 2019 23:40
Topman Amin Nasser en voorzitter van de raad van commissarissen Yasir al-Rumayyan van Saudi Aramco. Beeld © AFP

De Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco is een stuk minder waard dan gedacht: zo'n 1,5 biljoen euro, terwijl de Saoedische overheid op 1,8 biljoen euro of meer had gerekend.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de grote man achter het plan voor een beursgang van Saudi Aramco, wilde eigenlijk een totale waarde van het concern van 2 biljoen dollar of meer (1,8 miljard euro of meer), legt beurscommentator Durk Veenstra uit.

De markt heeft echter niet meer dan zo'n 1,5 biljoen euro (1500 miljard) voor het bedrijf over, zegt Veenstra. Bin Salman wil de opbrengst van de verkoop gebruiken om de economie van Saoedi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie.

De prijs waarvoor beleggers aandelen Saudi Aramco kunnen kopen is gisteren vastgesteld op tussen de 30 en 32 riyal (7,23 tot 7,72 euro).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe aantrekkelijk is Saudi Aramco eigenlijk voor beleggers?

Maar 1,5 procent naar de beurs

De Saoedische overheid brengt een belang van 1,5 procent van de totale hoeveelheid aandelen naar de beurs in de Saoedische hoofdstad Riyad. Dat is een stuk minder dan de 5 procent waar Bin Salman eerder op mikte.

Daardoor is de opbrengst voor Saoedi-Arabië niet 80 miljard euro, waar Bin Salman aanvankelijk aan dacht, maar ongeveer een kwart daarvan. Saoedi-Arabië heeft nu nog 100 procent van alle aandelen van Saudi Aramco.

Minder vraag

Er is veel minder vraag naar aandelen Saudi Aramco uit het buitenland, aldus Veenstra. In de VS en Japan gaat de road show, waarbij beleggers warm gemaakt moesten worden om aandelen te kopen, niet door.

Ook een road show in Londen, voor Europese beleggers is afgeblazen, schrijft de Financial Times.

Het lijkt erop dat het vooral lokale Saoedische beleggers, aangevuld met wat Chinezen en Russen, zijn die geld willen steken in Saudi Aramco, aldus Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. 

Veel beleggers in Saoedi-Arabië zijn gedwongen om aandelen te kopen, zegt Veenstra.

'Twee vragen als belegger'

"Er is niet overdreven veel belangstelling voor de aandelen. Los van de vraag hoeveel Saudi Aramco waard is, zijn er twee vragen: wil je in deze tijd wel beleggen in een oliemaatschappij en wil je wel je geld steken in een Arabisch olieconcern, met alle vragen over governance van dien", aldus Veenstra.

Hij doelt daarmee op het feit dat de Saoedische overheid het met een belang van zo'n 98,5 procent het voor het zeggen blijft hebben binnen Saudi Aramco. Het concern zegt wel veel dividend te willen uitkeren, maar als ze daar later vanaf wijken, dan is het moeilijk om daar iets aan te veranderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van