Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Hoe aantrekkelijk is Saudi Aramco eigenlijk voor beleggers?

12 november 2019 12:59 Aangepast: 12 november 2019 13:12
Yasir al-Rumayyan, president-commissaris van Saudi Aramco. Beeld © AFP

Begin december gaat Saudi Aramco naar de beurs. Het is het grootste en het meest winstgevende concern in de wereld, maar er zijn nog wat puntjes op het gebied van duurzaamheid. En ook het dividendrendement is niet zo aantrekkelijk.

"Uiteindelijk heeft Saudi Aramco het meeste bestaansrecht van de olieconcerns, omdat het het bedrijf is met de laagste kostprijs. Je kunt de olie zo onder het zand vandaan scheppen", grapt Jos Versteeg, analist en olie-deskundige bij InsingerGilissen.

Hoe laag de olieprijs ook is, Saudi Aramco maakt gezien de lage kostprijs van oliewinning altijd winst, zegt hij. "Het is een enorm winstgevend bedrijf. Als er een gevecht om marktaandeel komt, dan winnen ze het van iedereen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lukt het Saoedi-Arabië om hun economie om te gooien?

'2 biljoen is te veel'

Maar op de vraag of er ook minder aantrekkelijke punten zijn antwoordt hij: "Heb je even?" Zijn belangrijkste bezwaar is de waardering. Kroonprins Bin Salman, de grote man achter de beursplannen en de beoogde diversificatie van de Saoedische economie, wilde een waardering van Saudi Aramco van 2 biljoen dollar (1,82 biljoen euro), maar er was heel weinig belangstelling, aldus Versteeg.

Ook het dividendrendement, dat onder dat van veel andere oliemaatschappijen ligt, is minder aantrekkelijk. "Veel beleggers zitten juist in olieconcerns vanwege het dividend", aldus de analist.

'Moeilijk gebied'

Daarnaast kun je dit soort ondernemingen kopen om het risico op inflatie te compenseren, voegt hoofd ING Investment Office Bob Homan toe. Maar als die ontstaat door problemen aan de aanbodzijde, dan zit je daar in het Midden-Oosten middenin, omdat ze in een moeilijk gebied liggen.

Dan heb ik liever Shell of ExxonMobil, zegt Homan, die Saudi Aramco als 'niet heel aantrekkelijk' omschrijft.

Duurzaamheid

Verder kun je volgens de analist allerlei vragen hebben bij de duurzaamheid van Saudi Aramco, zoals bij alle oliebedrijven. Bij duurzaamheid wordt gekeken naar ESG-criteria, die staan voor environment (milieu), social (sociaal beleid) en governance (goed ondernemingsbestuur).

De E van environment is voor alle oliebedrijven hetzelfde, aldus Homan. Maar op het gebied van sociaal beleid en governance denkt hij dat bijvoorbeeld Shell en ExxonMobil beter scoren.

Go of no-go voor pensioenfondsen?

Saudi Aramco richt zich naast particuliere beleggers ook op grotere beleggers, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen. Sommige Nederlandse pensioenfondsen zeggen het bedrijf uit te sluiten, anderen willen er niets over zeggen.

De metaalpensioenfondsen PME en PMT sluiten Saudi Aramco om principiële redenen uit: vanwege het milieu en mensenrechten.

PGGM, dat belegt voor pensioenfonds Zorg en Welzijn, belegt volgens de site van het fonds in oliebedrijven Shell, BP en ExxonMobil. Of er ook interesse is in Saudi Aramco wil een woordvoerder van het bedrijf niet zeggen. CO2 kan wel een reden zijn om niet in bepaalde bedrijven te beleggen, zegt hij.

Het ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, voor ambtenaren, wil niet zeggen of het overweegt in Saudi Aramco te stappen of een investering juist uitsluit. Het zegt wel duurzaamheid mee te nemen.

Levensverzekeraar Aegon, dat flinke bedragen aan premies belegt, wil evenmin zeggen of het in Saudi Aramco zal stappen. Een woordvoerder zegt echter wel heel nadrukkelijk dat het bedrijven langs de kritische lat van duurzaamheid legt.

Khashoggi

Na de beursgang is meer dan 95 procent van Saudi Aramco nog steeds in handen van de Saoedische overheid, zodat die het voor het zeggen heeft. Ook dat ziet Versteeg als nadeel.

Verder is de de facto leider van Saoedi-Arabië, Bin Salman, waarschijnlijk betrokken bij moord, zegt hij. Versteeg verwijst naar de de Saoedische journalist Jamal Khashoggi die het Saoedische consulaat in Istanbul binnen liep en daar zou zijn vermoord en in stukken zijn gezaagd.

"Dat is niet een regime waar je voor 100 procent op kunt bouwen", concludeert Versteeg.

Politiek risico

Ook wijst hij op het naar zijn mening gigantische politieke risico. Dat zag je medio september, toen Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië, met drones en raketten een aanval uitvoerde op twee verschillende locaties van Saudi Aramco.

De helft van de Saoedische olieproductie kwam daardoor stil te liggen. Ik weet wel waar Iran zich op richt als er weer spanningen zijn, zegt Versteeg. Daarom zou het aandeel in Saudi Aramco volgens hem met een korting moeten worden verkocht.

Milieu

Tenslotte bestaat nog het risico dat Saudi Aramco last krijgt van klimaatregels. De alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn nu nog beperkt, maar de opkomst van elektrische auto's kan snel gaan, denkt Versteeg. Als het met het klimaat uit de hand loopt, dan nemen overheden misschien maatregelen om het gebruik van fossiele brandstoffen veel sterker te reduceren, zegt hij.

Olie blijft voorlopig nog wel nodig, ook om plastic te maken, maar relatief kleine wijzigingen in de vraag kunnen een grote invloed hebben op de olieprijs, aldus Versteeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van