Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Nog veel onduidelijk over Saudi Aramco, moeder van alle beursgangen

11 november 2019 11:53
Topman Amin Nasser van Saudi Aramco. Beeld © AFP

De prospectus voor de beursgang van de Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco is uit, maar er zijn nog veel onduidelijkheden. Zo is nog niet aangegeven hoeveel aandelen er worden verkocht en ook de prijs is nog in nevelen gehuld. Die wordt tussen 17 november en 5 december bepaald.

Particuliere beleggers kunnen inschrijven op 0,5 procent van de aandelen, staat in het langverwachte prospectus, het boekwerk dat wordt gepubliceerd wanneer een bedrijf naar de beurs gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beurswaakhond keurt beursgang van Saudi Aramco goed

'Teen in het water'

Hoeveel aandelen er aan grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, worden verkocht is nog onduidelijk.

Verwacht wordt dat in totaal tussen de 1 en 3 procent van de aandelen zal worden verkocht. Saudi Aramco steekt voorzichtig een teen in het water, concludeert beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Grootste beursgang ooit

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië denkt dat het bedrijf zo'n 2 biljoen dollar waard is, maar in de markt wordt eerder uitgegaan van een waarde van circa 1,5 biljoen dollar. 

Ondanks het feit dat in eerste instantie maar een klein deel van de gigant naar de beurs zal gaan, gaat het waarschijnlijk wel om de grootste beursgang ooit, die circa 45 miljard dollar gaat opleveren. Het record tot nu toe staat op die van Alibaba, in 2015, waarmee 25 miljard dollar werd opgehaald.

Saudi Aramco is de grootste olieproducent ter wereld en het is ook het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Vorig jaar maakte het bedrijf bijna 100 miljard euro winst.

'Er is geen goed moment'

Dat er nog geen exacte datum is, komt omdat het moeilijk is om een datum voor een beursgang te kiezen omdat er allerlei factoren meespelen. Er is eigenlijk geen supergoed moment voor een beursgang, zegt Hendrik Jan Tuch van Aegon Asset Management.

Hij denkt dat het beter was geweest als de Opec, de organisatie van olie-producerende landen, eerst een besluit had genomen om de productie te beperken, om zo de olieprijs te ondersteunen, denkt Tuch. Het is alleen lastig om daarover consensus te bereiken, legt hij uit.

Iran gooit roet in het eten

Het helpt ook al niet dat net in het weekend dat Saoedi Arabië de prospectus van Saudi Aramco publiceert aartsvijand Iran met het bericht kwam dat er een gigantisch olieveld is gevonden, waardoor de officiële reserves van dat land met een derde stijgen.

Dat is wel heel toevallig, wat is er nu leuker voor Iran om de beursgang van Saudi Aramco te verpesten, zegt Schoenmaker. "Het is het zoveelste bewijs dat olie een probleem is, waarvan we eerder te veel dan te weinig hebben."

Tuch stipt aan dat de olieprijs zich op een bepaald niveau lijkt te stabiliseren, zodat het de vraag is of alle reserves wel uit de grond gehaald zullen worden.

Economie andere richting op

De beursgang maakt onderdeel uit van het plan van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman om de economie van het land anders in te richten. Daarmee wil het land vanaf 2030 minder afhankelijk worden van de olie-industrie.

De inkomsten van de beursgang worden geïnvesteerd in andere economische sectoren. Het is echter de vraag of het de Saoedi's wel lukt om hun economie een andere kant op te sturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lukt het Saoedi-Arabië om hun economie om te gooien?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van