Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Lobbyclub van financials wil kortere openingstijden beurs: 'Verfrissend geluid'

08 november 2019 07:52 Aangepast: 08 november 2019 07:55
Beeld © ANP

De AFME, de lobby-organisatie van bedrijven uit de financiële sector, wil dat de beurzen in Europa minder lang open zijn. Dat zou de prijsvorming ten goede komen, de werkdruk verminderen en zorgen voor een betere verhouding tussen werk en privéleven. Wat vinden handelaren en beurscommentatoren daar eigenlijk van?

Bij de AFME (Association for Financial Markets in Europe) zijn grote banken, verzekeraars en andere financiële instellingen aangesloten. De AFME pleit er nu voor de tijd dat de aandelenbeurzen elke open zijn met anderhalf uur te verkorten: nog zeven uur per dag in plaats van 8,5 uur.

Dat zou de Europese beurzen meer in lijn brengen met bijvoorbeeld Wall Street, waar 6,5 uur per dag gehandeld kan worden, en Azië, waar veel beurzen vaak nog korter open zijn. Zo duurt de handel in Japan vijf uur en in China zelfs maar vier uur.

De beurs in Londen zou in het voorstel tussen 9:00 uur en 16:00 uur lokale tijd open zijn en de beurzen op het Europese vasteland, zoals die in Amsterdam, Parijs en Frankfurt, tussen 10:00 en 17:00 uur. Daarmee zouden die beurzen gedurende dezelfde tijd open zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze bedrijven geven nu al meer betaald partnerverlof

'Goed voor mensen en de handel'

Kortere handelsuren zijn zowel goed voor de handel als ook voor de werknemers in de branche, aldus AFME. Het grootste deel van de handel vindt namelijk plaats aan het eind: de helft in de laatste 2,5 uur en zelfs 20 procent in de slotveiling, die 10 minuutjes duurt.

Als er minder handelsuren zijn, dan worden er in de uren waarin de beurs wél open is meer aandelen verhandeld en dat zorgt dan voor minder grote schommelingen in de koersen, omdat er op dat moment meer aandelen worden verhandeld, zegt de AFME.

Verder zouden handelaren en beleggers meer tijd hebben om nieuws te verwerken.

Zorgtaken

Daarnaast is het door de lange handelsuren nu nog lastig om werknemers te vinden, vooral als ze een gezin of zorgtaken hebben, aldus de AFME. Als de beurs minder lang open is, dan zou de sector bovendien aantrekkelijker worden voor vrouwen.

De AFME heeft een aantal beurzen in Europa benaderd, waaronder de Londense beurs, Euronext en Deutsche Börse. Euronext zegt in een reactie altijd open te staan om hierover in gesprek te gaan met onder meer genoteerde bedrijven en vermogensbeheerders. De beurs zegt echter dat het ook gaat om onder andere de concurrentiepositie van Europa. Het hele financiële ecosysteem zou zich dan ook over de plannen moeten kunnen uitspreken. 

'Verfrissend'

'Verfrissend', noemt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker de ideeën. Tot nu toe gebeurde alleen maar het omgekeerde: de werktijden werden alleen maar langer en als het aantal handelsuren zou verminderen, dan zou dat volgens hem een goede stap zijn.

Schoenmaker vindt dat handelaren en beurscommentatoren hele lange dagen moeten maken. "Je ziet op de beurs ook veel mensen die na hun 40e zijn opgebrand." Ook Schoenmaker vindt het een voordeel dat bij minder handelsuren de verdeling van de zorgtaken makkelijker is.

Crèche

"Een korte handelsdag zou het net wel mogelijk maken om bijvoorbeeld kinderen van de crèche te halen. Ook is de man/vrouw-verhouding bijna nergens zo scheef als hier op de beurs. Het aantal vrouwen op de handelsvloer is echt op een hand te tellen. Wellicht dat kortere handelsdagen het werk hier voor vrouwen aantrekkelijker zou maken", zegt Schoenmaker.

Het argument van de liquiditeit vindt hij niet zo sterk, handelaren hebben immers de plicht om prijzen af te geven waartegen ze aandelen willen kopen of verkopen. Als het sentiment tegen zit kan de liquiditeit ook bij een hele korte handelsperiode volledig opdrogen. Verder bestaat ook nog voor- en nabeurshandel, waardoor je ook buiten beursuren kunt handelen in grote fondsen, aldus Schoenmaker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook deze column:

'Waarom vrouwen wel meer werken, maar mannen niet minder'

'Onzinnig'

Ook beurscommentator Janneke Willemse staat niet negatief tegenover het voorstel. Particuliere beleggers moeten wel even de tijd hebben om te kunnen reageren op bedrijfs- en macro-economisch nieuws en ze moeten dus kunnen handelen, maar het is niet van levensbelang dat ze dat de hele dag kunnen, denkt Willemse.

Maar het argument dat kortere handelsuren de sector aantrekkelijker zou maken voor vrouwen vindt Willemse 'onzinnig, omdat vrouwen net mensen zijn en best hele dagen kunnen werken'.

'Groot voorstander'

Corné van Zeijl, vermogensbeheerder bij Actiam, kan zich in tegenstelling tot Schoenmaker wél vinden in het argument van de AFME dat minder beursuren leidt tot een betere prijsvorming.

Bij Actiam zijn ze groot voorstander van kortere handelsuren. Ze krijgen normalere werktijden, aldus Van Zeijl. Het wordt als de beurs minder lang open is aantrekkelijker voor jongeren, denkt hij.

Hij wijst erop dat de handelsdag nu duurt tot 17:40 uur (als de nabeurshandel is afgelopen) en dat je daarna ook nog de bijkomende administratie moet doen. Daardoor ben je nu pas vroeg in de avond thuis, zonder dat het toegevoegde waarde biedt, aldus Van Zeijl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van