Beurs

ASML mag duurste machines niet verkopen aan China

06 november 2019 15:28 Aangepast: 06 november 2019 16:05
Beeld © ANP

Chipmachinefabrikant ASML mag zijn meest geavanceerde chipmachines in ieder geval tijdelijk niet leveren aan China. Licenties om die techniek te mogen verschepen naar China zijn verlopen. ASML wacht op goedkeuring om de leveringen weer te hervatten.

Dat bevestigt het bedrijf na vragen van RTL Z. Het gaat om de kostbare EUV-machines, ASML's paradepaardjes, waarmee de krachtigste chips gemaakt kunnen worden.

Andere machines die minder geavanceerd zijn mogen wel worden geleverd aan Chinese bedrijven, vertelt een woordvoerder van het bedrijf.

Licentie verlopen

De geavanceerde technologie valt onder het zogenaamde Wassenaar Verdrag. Daarin hebben de 42 lidstaten een lijst opgesteld van technologie die zonder licentie niet zomaar geleverd mag worden aan niet-lidstaten. Het gaat om strategische technologie die ook militair ingezet kan worden. 

Aangezien China geen deelnemer is aan het verdrag, hebben bedrijven dus toestemming nodig om die technologie daar te mogen verkopen. ASML wacht nu op zo'n nieuwe licentie, die uitgeven wordt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Slachtoffer van de handelsoorlog

Naast het ontbreken van de benodigde licentie is ASML volgens de Nikkei Asian Review ook het slachtoffer van de handelsoorlog tussen de VS en China. Het bedrijf zou vrezen voor sancties uit de VS als het levert aan Chinese bedrijven.

De VS zet bedrijven onder druk die leveren aan Chinese bedrijven die samenwerken met techbedrijf Huawei. ASML heeft meerdere klanten die chips maken voor Huawei. 

Dat bedrijf is door de VS op een zwarte lijst geplaatst. Amerikaanse bedrijven mogen alleen met expliciete toestemming zakendoen met Huawei. Daarvan zou ook ASML de dupe kunnen zijn, omdat de chipmachinemaker ook een Amerikaanse tak heeft.

ASML wil niets kwijt over bestellingen van of leveringen aan individuele klanten, omdat dat strategisch gevoelige informatie is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van