Beurs

Ahold heeft nog altijd last van staking Stop & Shop in de VS

06 november 2019 08:49 Aangepast: 06 november 2019 09:21
Een filiaal van de Amerikaanse keten Stop & Shop. Beeld © Getty

Het resultaat van supermarktconcern Ahold Delhaize over het derde kwartaal is lager dan verwacht. Dat komt vooral door de prestaties in de Verenigde Staten, verreweg de belangrijkste markt voor het bedrijf. In Nederland gaat het wel beter dan verwacht.

De totale omzet van Ahold Delhaize in de maanden juli tot en met september steeg met 5,8 procent tot 16,7 miljard euro. Daarbij had Ahold voordeel van de sterkere dollar. Uit de VS komt immers meer dan 60 procent van de omzet en die dollars waren uitgedrukt in euro's meer waard.

Het resultaat viel echter tegen. Het operationele resultaat nam toe met 1,1 procent tot 679 miljoen euro, maar analisten hadden gerekend op een groei die drie keer zo groot was.

Voor heel 2019 blijft Ahold uitgaan van een groei van de winst per aandeel van laag in de enkelvoudige cijfers. Beleggers zijn blij met de cijfers, de koers van Ahold Delhaize daalde meteen na opening, maar al snel sloeg dat om in een winst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote reorganisatie bij Albert Heijn: 150 managers boventallig

Stop & Shop

De tegenvaller komt op naam van de VS en dat ondanks de meevaller die de sterkere dollar met zich meebracht. In dollars gerekend steeg het operationele resultaat namelijk nauwelijks. De operationele winstmarge daalde in de VS zelfs met 0,1 procentpunt tot 4,4 procent.

Dat zit hem vooral in de lagere marges en gedaalde omzet bij Stop & Shop, de supermarktketen in New England, in het het noordoosten van de VS. Stop & Shop had nog steeds last van de stakingen in april. De keten heeft meer dan 1000 vestigingen.

Nederland draait lekker

Positiever nieuws komt er uit Nederland, na de VS de belangrijkste markt voor Ahold Delhaize. Zowel omzet als resultaat stegen er meer dan in de markt was gedacht. Ahold is vooral te spreken over de online-verkopen van ah.nl en bol.com, waarde omzet met 34 procent steeg. Meer precieze cijfers geeft Ahold niet.

In België ging het minder goed. Het resultaat daalde er, terwijl analisten juist op een toename hadden gerekend. Zuid- en Zuidoost-Europa (Tsjechië, Roemenië, Griekenland en Servië) zorgden echter weer voor een meevaller. Maar op het geheel zijn zowel België als Zuid- en Zuidoost Europa van relatief klein belang.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore