Beurs

AEX sluit op hoogste stand van dit jaar

04 november 2019 18:05 Aangepast: 05 november 2019 09:20
Archieffoto van Beursplein 5. Beeld © ANP

Niet eerder dit jaar sloot de AEX-index op zo'n hoge stand als vandaag. Op Beursplein 5 eindigde de AEX met een plus van 0,8 procent op 585,55 punten. Daarmee werd het vorige record van anderhalve week geleden gepasseerd.

Het was vandaag feest voor beleggers. De Midkap-index kwam ‘s middags op een all-time high en sloot op 883,44 punten. De beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt sloten allemaal tot 1,4 procent hoger. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feest op de beurs: AEX stijgt naar hoogste punt sinds 2001

Want beleggers zijn ontspannen. De economie van de VS draait nog altijd prima. Daar kwamen veel meer banen bij dan verwacht. Ook hoopt men op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. 

Goede dag voor staalbedrijven

Vandaag was een goede dag voor bedrijven die gevoelig zijn voor die handelsontwikkelingen. Staalconcern ArcelorMittal kwam uit op 3,9 procent in de plus. In de Midkap wonnen metaalbedrijven AMG en Aperam respectievelijk 8,3 en 1,5 procent.  

Wat ook positief werkt, is dat de brexit zonder deal voorlopig van tafel is. Bedrijfscijfers vallen niet tegen en de Fed, de Amerikaanse centrale bank, heeft de rente verlaagd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijk terug: Beurs Inside - AEX door het dak, kunnen we nog omhoog?

PostNL krijgt afstraffing

In de MidKap stond PostNL onderaan met een min van 4,5 procent. De overname van rivaal Sandd drukte duidelijk op de resultaten van de postbezorger. PostNL liet tevens weten zijn posttarieven volgend jaar te verhogen.

Hoewel het goed gaat met de AEX, staat de index nog niet op het hoogste punt ooit. Dat was in september 2000, toen de AEX eindigde op 701,56 punten. Een dag later werd overdag zelfs een stand van 703,8 punten bereikt. Daar zijn we nog wel een stuk vandaan: het scheelt nog 20 procent. 

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.30 uur - of later terugkijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore