Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Feest op de beurs: AEX stijgt naar hoogste punt sinds 2001

04 november 2019 15:33 Aangepast: 04 november 2019 16:15
20 van de 25 AEX-fondsen staat dit jaar op winst. De koers van Galapagos verdubbelde zelfs. Beeld © ANP

Het is een mooie dag voor beleggers, de aandelenkoersen stijgen en de AEX-index staat op het hoogste punt in meer dan 18 jaar. De midkap-index staat zelfs op een all-time high.

Na het meevallende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag gaat het dak er weer af. De economie in de VS draait nog altijd prima, gezien het feit dat er veel meer banen bijkwamen dan was verwacht.

Optimisme

Bedrijfscijfers vallen niet tegen, de economie doet het niet zo slecht als gevreesd en toch heeft de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de rente verlaagd. Bovendien is er weer hoop op een handelsdeal tussen de VS en China, terwijl verder een brexit zonder deal ook even van tafel is, licht beurscommentator Durk Veenstra toe.

Afgelopen vrijdag sloten de brede Amerikaanse S&P 500-index en technologie-index Nasdaq al op de hoogste eindstand ooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De eindejaarsrally: komt 'ie er of komt 'ie er niet?

AEX

De AEX-index stond even boven de 587 punten en deze komt daarmee boven het hoogste niveau van 586,32 punten van eind eind juli uit tussentijds werd bereikt.

Het hoogste slot van het jaar tot nu toe ligt wat lager: op 583,83 punten, dat werd op 25 oktober bereikt. Als we rond het huidige niveau sluiten, dan zet de AEX dus ook het hoogste slot van het jaar neer.

Vorige week leek de AEX ook al even boven het vorige slot uit te komen, maar dat lukte uiteindelijk niet.

Ook de midkap-index, van middelgrote beursfondsen, doet het prima. Deze staat boven de 881 punten en dat is zelfs het hoogste punt ooit. Het vorige hoogtepunt was 878,97 punten, dat werd vorige week maandag bereikt.

Wall Street

Ook op de beurzen in de VS is het feest. De Amerikaanse Dow Jones index stijgt naar het hoogste niveau ooit. De brede S&P 500 index en de Nasdaq, waarin veel technologie-aandelen zitten, staan eveneens op winst.

Deze laatste twee zetten afgelopen vrijdag al een all-time high neer, maar die records verbreken zij vandaag dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

701 punten

De AEX-index staat nog niet op het hoogste punt ooit, dat werd bereikt 4 september 2000, toen de AEX eindigde op 701,56 punten.

Een dag later werd intraday zelfs een stand van 703,18  punten bereikt. Daar staan we nu nog 20 procent onder.

AEX anders berekend dan S&P

Dat de Amsterdamse AEX-index nog niet op het hoogste niveau ooit heeft bereikt komt vooral omdat de AEX-index anders wordt berekend dan de S&P 500. Dat is namelijk een herbeleggingsindex. Dat betekent dat bij de berekening er vanuit wordt gegaan dat ontvangen dividenden weer in aandelen uit die index worden gestoken. Bij de AEX is dat niet het geval.

De Nasdaq is trouwens ook geen herbeleggingsindex, maar winsten van technologiefondsen zijn harder gestegen dan die van andere beursfondsen.

Op de Dow Jones index is het een en ander aan te merken, zo kun je het omschrijven als een waardeloze index

Frappant aan de AEX is dat slechts vier beursfondsen dusdanig groot zijn dat ze rond de helft van de index bepalen. Het gaat om Shell, Unilever, ING en ASML.

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.30 uur - of later terugkijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van