Beurs

Hoe draait de economie? Kijk naar deze bedrijven

02 november 2019 14:28 Aangepast: 03 november 2019 16:55
Beeld © ANP

Als je wil weten hoe het zal gaan met de economie, dan geven sommige bedrijven een mooi inkijkje. Welk bedrijven zijn die kanarie in de kolenmijn?

De cijfers van het CBS geven uiteraard aan hoe de economie draait, maar dat cijfer wordt achteraf gepubliceerd. Het liefst wil je echter niet terugkijken, maar je wilt een indicatie hebben welke kant het op gaat: een vooruitblik dus.

Daarvoor kun je naar bedrijven uit bepaalde sectoren kijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederland meest concurrerende economie van Europa'

Uitzenders

Zo gelden uitzenders als de ultieme indicator voor de economische bedrijvigheid, zegt analist Corné van Zeijl van Actiam. Hij gebruikt ze zelf ook als graadmeter.

Andere bedrijven huren immers uitzendkrachten in als zij verwachten dat de vraag naar hun producten of diensten zal stijgen. Anderzijds, als zij denken dat het minder goed zal gaan, gaat dat in eerste instantie ten koste van de 'flexibele schil'. Uitzenders zijn 'vroegcyclisch', voegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker daar aan toe.

Randstad

Uitzendconcern Randstad haalt het grootste deel van de omzet uit Europa, maar inmiddels komt ook een flink deel uit de rest van de wereld. In de eerste negen maanden van het jaar leverde de VS ruim 18 procent van de omzet.

In het persbericht over het derde kwartaal gaf Randstad aan dat de dalende lijn van de omzet in het vierde kwartaal naar verwachting verder omlaag zal gaan. Net als branchegenoten als Manpower en Adecco, splitst ook Randstad de omzet en winstcijfers uit, zodat je ook kunt nagaan hoe het ging in verschillende landen of een groep van landen.

Graafmachines

Caterpillar, de Amerikaanse producent van allerlei graafmachines, wordt van oudsher als indicator van de economie gezien. Tot het assortiment behoren onder meer bulldozers, asfalteermachines, draglines en hydraulische mijnbouwshovels.

Als het economisch goed gaat, dan trekt de bouw immers aan en bouwers lopen daarop vooruit door meer van dat soort apparatuur te bestellen. Caterpillar is naar eigen zeggen de grootste fabrikant ter wereld van bouw- en mijnbouwmachines.

Vorige week liet Caterpillar beleggers nog huiveren. Voor het eerst in bijna drie jaar werd namelijk een kwartaal afgesloten met minder winst dan een jaar eerder. De Amerikaanse machinebouwer verwacht last te houden van de afzwakkende wereldeconomie en verlaagde daarom zijn winstdoel voor heel 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo goed kan een minirokje of soepjurk de economie voorspellen

Pakjesbezorgers

Consumenten maken een steeds groter deel van de economie uit, mede doordat investeringen door bedrijven beperkt zijn. Dat heeft tot gevolg dat bedrijven die producten of diensten leveren aan consumenten een goede vooruitlopende indicator voor de economie zijn, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office van ING.

Een goed voorbeeld daarvan zijn pakjesbezorgers zoals UPS en Fedex, zegt Homan. Als consumenten vertrouwen hebben, dan zijn ze eerder geneigd online te bestellen.

Meer dienstverlening

Maar sommige ondernemingen worden juist minder cyclisch en zij zijn daardoor minder een voorspellende indicator, zegt Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger.

Zo doen tegenwoordig industriële concerns steeds vaker ook aan dienstverlening. Zwanenburg noemt ondernemingen als Kone en Schindler, makers van onder meer liften en roltrappen. Die bedrijven hebben steeds vaker ook onderhoudscontracten. Die nemen een steeds groter deel van de totale omzet van die bedrijven voor hun rekening.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van