ECB

De grootste uitdaging voor Lagarde bij ECB? Neuzen weer één kant op

24 oktober 2019 20:11 Aangepast: 24 oktober 2019 20:17
De nieuwe en vertrekkende voorzitter van de ECB: Christine Lagarde en Mario Draghi. Beeld © AFP

Over precies een week volgt Christine Lagarde bij de ECB Mario Draghi op als voorzitter. Voor wat voor vuren komt zij te staan?

"De voornaamste uitdagingen? Dat zijn er nogal wat", zegt Bert Colijn, senior economist Eurozone bij ING Bank.

"Het is een heel interessante termijn waar Christine Lagarde aan begint. Zij lijkt met handen en voeten gebonden, vanwege de uitspraken van Draghi dat de officiële rente pas weer wordt verhoogt als het inflatiedoel in zicht komt, maar niets is minder waar", aldus Colijn.

Minder in ECB-gereedschapskist

De ECB heeft nu minder instrumenten in de gereedschapskist, immers, hoe ver kun je de officiële rente nog verlagen, nu deze al negatief is?

Als de economie aardig blijft draaien, dan hoeft Lagarde niet zoveel te doen, zegt Colijn. Aan de andere kant, als de economie wél veel slechter gaat draaien, bijvoorbeeld door de handelsoorlog of brexit, dan is er nog heel veel te doen, denkt hij. Dan zal de ECB misschien beslissingen moeten nemen over een nóg onconventioneler beleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

ECB verlaagt rente en herstart opkoopprogramma

'Neuzen dezelfde kant op'

Lagarde erft bovendien een vrij verdeelde ECB van Draghi, met openlijke kritiek vanuit de eigen gelederen op zijn beleid, vertelt Colijn. Hij doelt op kritiek uit de beleidsraad, die over de rente en het al dan niet opkopen van obligaties beslist. 

De grootste uitdaging van Lagarde is dan ook dat alle neuzen dezelfde kant op gaan staan, concludeert Bas van Geffen, die zich binnen Rabobank richt op de economie van de eurozone en de ECB.

Om tafel

Hij pleit ervoor dat ze bij de beleidsraad van de ECB uitgebreid om tafel gaan om te bekijken welke instrumenten onder welke omstandigheden het meest effectief zijn. Dus: in de ene situatie kun je het best aan de rente sleutelen, terwijl je er in een andere situatie beter het opkoopbeleid kunt veranderen.

Als je het daar met zijn allen over eens bent, dan hoeft er geen onenigheid meer te zijn over het beleid wanneer een bepaalde situatie zich voordoet, aldus Van Geffen. Onder Draghi werd een aantal instrumenten geboren uit noodzaak, ze werden verzonnen toen ze nodig waren, licht hij toe.

'Onderdruk nationalisme'

Het belangrijkste voor Lagarde zal het onderdrukken van nationalisme binnen de bank zijn, zegt Aline Schuiling, die zich bij ABN Amro richt op de eurozone.

Bij centrale banken heb je altijd haviken en duiven, die voor een strikt of juist minder strikt beleid zijn, legt zij uit. Maar de manier waarop Nederlandse en Duitse bestuurders van de beleidsraad van de ECB afstand nemen van het beleid en met name waarin ze refereren aan nationale belangen is schadelijk, vindt Schuiling.

Het is heel belangrijk dat onenigheid niet wordt gekoppeld aan nationaal belang, je moet naar het belang voor de hele eurozone kijken, zegt ze.

Klaas Knot

Klaas Knot, topman van De Nederlandsche Bank, liet zich media september kritisch uit over het ECB-beleid. Zo stelde hij dat het afgekondigde steunpakket veel te zwaar was voor de economische omstandigheden.

Ook de Duitse Sabine Lautenschläger is geen voorstander van het hervatten van het opkoopprogramma van de ECB. Ze was ook eerder kritisch op het ruimhartige monetaire beleid van de ECB.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van