Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Omzet- en winstwaarschuwing hakken erin bij Renault en Danone

18 oktober 2019 16:26
Met Thierry Bolloré verloor Renault vorige week de tweede ceo in minder dan een jaar tijd. Beeld © Getty

Op de Parijse beurs krijgen drie grote ondernemingen ervan langs: Renault, voedingsconcern Danone en defensie-onderneming Thales. Hun koersen dalen met tussen de 5 en 12 procent.

Beleggers in automaker Renault krijgen de grootste koersdreun te verwerken: het aandeel staat zo'n 12 procent lager en bereikt daarmee het laagste niveau sinds april 2013.

Dramatische ontwikkeling 

Danone, bekend van onder meer yoghurt en mineraalwater, verliest 7 procent in Parijs. Daarmee is de koers terug op het niveau van medio juni, maar aandeelhouders kijken tegen een minder dramatische koersontwikkeling aan dan die van Renault. Sinds begin vorige maand daalde de koers weliswaar met 11 procent, maar dat is wel ten opzichte van het hoogste niveau ooit.

De waarde van defensieconcern Thales daalt met 5 procent. Daarmee heeft het aandeel dit jaar al bijna 12 procent verloren. In vergelijking met het hoogste punt, van iets meer dan een jaar geleden, staat het  aandeel maar liefst 27 procent in de min.

Renault

Renault kwam gisteren laat met een een omzet- en een winstwaarschuwing. De omzet zal dit jaar niet gelijk blijven, maar met 3 à 4 procent dalen, terwijl de winstmarge niet 6 procent zal zijn, maar circa 5 procent.

Volgens analisten zal de operationele winst daardoor 500 tot 600 miljoen euro lager uitvallen dan gedacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Renault schuift ceo Thierry Bolloré per direct aan de kant

Problemen aan de top

Renault kreeg vorig jaar te maken met problemen bij het Japanse Nissan, waarin de Fransen het met een belang van ruim 43 procent een dikke vinger in de pap hebben. De Japanners zien verdere integratie niet zitten. Een fusie met Fiat Chrysler gaat niet door.

Na beschuldigingen over fraude is voormalig topman Carlos Ghosn zowel bij Nissan als Renault weg. Zijn opvolger Thierry Bolloré werd vorige week de deur gewezen bij Renault.

Danone

De omzet van Danone, de grootste yoghurtmaker in de wereld, bleef in het derde kwartaal met een plus van 3 procent achter bij de verwachte toename van 3,8 procent.

Beleggers zijn verder teleurgesteld dat de omzetprognose voor het hele jaar verlaagt tot 2,5 à 3 procent, tegen eerder een groei van 3 procent.

Thales

Het derde grote Franse concern waarvan de koers flink daalt is defensiebedrijf Thales. Het lijdt onder de trage verkopen van commerciële satellieten en vertragingen bij een project voor militaire voertuigen in Australië.

Voor het hele jaar denkt het bedrijf dat de voor bijzondere posten gecorrigeerde omzet niet met 3 procent zal toenemen, maar met slechts 1 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van