Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Saudi Aramco wil beursgang uitstellen tot na publicatie kwartaalcijfers

18 oktober 2019 13:08 Aangepast: 18 oktober 2019 13:17
Kroonprins Mohamed bin Salman van Saoedi Arabië wil met opbrengst van Saudi Aramco zijn land minder afhankelijk maken van olie. Beeld © EPA

Oliegigant Saudi Aramco wil wachten met naar de beurs te gaan tot het resultaten over het derde kwartaal heeft gepubliceerd. Pas dan is duidelijk wat de effecten van drone-aanvallen waren op de winst.

Dat schrijft de Financial Times. Na de aanslagen op olie-installaties, vorige maand, werd de helft van de olieproductie van Saoedi-Arabië tijdelijk stilgelegd

'Uitstel van weken' 

Door te wachten op de resultaten over het derde kwartaal zouden de Saoedi's duidelijkheid kunnen geven aan beleggers wat de effecten van de aanvallen waren op de winst, schrijft de Financial Times.

De krant baseert op drie mensen die bekend zijn met de situatie. Volgens één van hen zou de beursgang met 'weken' zijn uitgesteld. Nu zijn alle aandelen van Saudi Aramco nog in handen van Saoedi-Arabië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Saudi Aramco: het gigantische oliebedrijf dat naar de beurs wil

Marktomstandigheden

Saudi Aramco zegt klaar te zijn voor een beursgang, maar dat het tijdstip afhangt van de marktomstandigheden. De beurzen stegen dit jaar aanvankelijk wereldwijd, maar sinds eind juli zijn ze wat gedaald.

Er is onzekerheid over onder meer de handelsoorlog tussen de VS en China en het is nog onzeker of de Britse premier Boris Johnson het Lagerhuis meekrijgt voor zijn principe-overeenkomst over de brexit met de Europese Unie.

'Te duur en te weinig interesse'

Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam is Saudi Aramco te duur en is er te weinig belangstelling onder beleggers. Rijke Saoedische families zijn onder druk gezet om aandelen te kopen om zo veel vraag en dus een hogere prijs te kunnen te krijgen, maar ik denk dat de interesse tegenviel, aldus Van Zeijl.

Het is nog niet bekend gemaakt wanneer Saudi Aramco de cijfers over het derde kwartaal bekend wil maken. Desgevraagd zegt het concern in een mail zo snel mogelijk met een antwoord te komen.

Groter dan Apple en Microsoft

Volgens Bin Salman is Saudi Aramco 2 biljoen dollar (2000 miljard dollar) waard, maar analisten gaan eerder uit van een waarde van 1500 miljard dollar. Daarmee zou het nog steeds het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zijn. De beurswaarde van giganten als Apple en Microsoft ligt rond de 1 biljoen dollar.

De Saoedi's zouden in eerste instantie rond de 3 procent van de aandelen naar de beurs Saoedi-Arabië willen brengen. Daarna zou het ook naar de beurs in Tokyo willen.

De allergrootste

Saudi Aramco is verreweg het grootste olie- en gasconcern ter wereld. Dat blijkt alleen al uit  het feit dat het goed is voor ongeveer één op de tien vaten die wereldwijd naar boven wordt gehaald.

In 2018 pompte het maar liefst 13,6 miljoen vaten olie per dag op, tegen 3,7 miljoen voor Shell. ExxonMobil en BP produceerden net wat meer olie dan Shell, maar deze drie giganten zijn bij elkaar kleiner dan Saudi Aramco.

42 miljard euro winst

In termen van winst versloegen de Saoediërs de rest al helemaal. Vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 111 miljard dollar, oftewel ruim 4,5 keer zoveel als Shell.

Over het eerste halfjaar daalde de omzet met 2,2 procent tot 614,5 miljard Saoedische riyal (147 miljard euro). De nettowinst daalde met 11,5 procent tot 175,9 miljard riyal (42 miljard miljard euro).

Minder afhankelijk van olie

De Saoedische kroonprins Bin Salman heeft grote plannen voor zijn land. Hij wil de economie minder afhankelijk maken van de olie-inkomsten. Het land lijdt onder de gedaalde olieprijs, die nu rond de 60 dollar staat. In het najaar van 2014 was dat nog meer dan 100 dollar.

Verder geeft het land te veel uit. Het IMF denkt dat het begrotingstekort van de overheid dit jaar op 6,5 procent van het bbp zal uitkomen.

Ambitieuze plannen

Een investeringsfonds moet in 2030 het aandeel van de private sector in de economie van 40 naar 65 procent omhoog gebracht hebben.

In zijn ambitieuze plan Vision 2030 wil hij onder meer een militaire industrie uit de grond stampen, mijnbouw ontwikkelen en de financiële sector versterken. Via de beursgang van Saudi Aramco en de verkoop van andere staatseigendommen zou in totaal 2 biljoen dollar (2000 miljard dollar) in een investeringsfonds moeten worden gestoken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van