Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Chinese groei zwakt verder af, traagste in bijna 30 jaar

18 oktober 2019 08:33 Aangepast: 18 oktober 2019 09:25
De industriële productie in China valt juist mee, net als de consumptie. Beeld © AFP

De economie van China groeide in het derde kwartaal met 6 procent en dat is minder dan de verwachte 6,1 procent. En daar heeft de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China alles mee te maken. Analisten verwachten dat de groei nog verder zal afzwakken.

De groei van de Chinese economie zwakt al langere tijd af. In het tweede kwartaal was de groei 6,2 procent, terwijl deze in het eerste kwartaal van vorig jaar zelfs nog 6,8 procent was.

Tot en met het derde kwartaal komt de groei nog uit op 6,2 procent, dat is binnen de bandbreedte van tussen de 6 en 6,5 procent voor het hele jaar waar de Chinese overheid op mikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China en VS bereiken gedeeltelijk handelsakkoord: 'Boeren, koop grotere tractors'

Groei stimuleren 

China wordt geraakt door de handelsoorlog met de VS die al lange tijd speelt. Beleggers reageerden negatief op de lager dan verwachte groei: de index van de beurs in Shanghai daalt bijna 1 procent.

Om de groei te stimuleren heeft Peking verschillende maatregelen genomen waaronder versoepeling van de kapitaaleisen voor banken om zo kredietverstrekking in het land aan te jagen. Het is echter de vraag of China ruimte heeft om de economie fors te stimuleren. De schulden in China zijn namelijk flink opgelopen.

Export krimpt

Eerder deze week kwamen al tegenvallende handelscijfers uit China naar buiten. De Chinese export krimpt als gevolg van de aanhoudende handelsspanningen, terwijl ook de invoer afzwakt.

Toch is er niet alleen slecht nieuws. RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker wijst op de industriële productie die met 5,8 procent steeg, terwijl op een toename van 4,5 procent was gerekend.

Maar de bedrijfsinvesteringen zijn flink gedaald, voegt analist Corné van Zeijl van Actiam hier aan toe. "Het zijn met name de consumenten die de groei dragen".

China en de VS sloten onlangs een voorlopig akkoord over een gedeeltelijke handelsdeal. Het is de bedoeling dat die deal formeel wordt ondertekend bij een ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump met zijn Chinese collega Xi Jinping op een economisch forum in Chili volgende maand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van