Beurs

Koersen ABN Amro en ING stijgen, ondanks hogere hypotheekbuffers

15 oktober 2019 10:37
Beeld © ANP

De koersen van ABN Amro en ING Bank stijgen. Daarmee hebben hogere buffers die zij moeten aanhouden voor geld dat ze hebben uitgeleend voor hypotheken geen negatief effect. De hogere buffers zaten er al aan te komen, verklaart beurscommentator Jacob Schoemaker.

ABN Amro en ING behoren tot de sterkste stijgers op de beurs. Zo wint ABN Amro 0,9 procent, terwijl ING zelfs 1,1 procent wint.

Nederlandse banken, waarvan ABN Amro en ING verreweg de grootste beursgenoteerde zijn, moeten vanaf volgend najaar voor uitstaande hypotheken grotere buffers aanhouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DNB ziet crash huizenmarkt als groot risico voor huishoudens en banken

'Kwam er al aan'

Dat zat er wel al aan te komen, ze worden alleen nu ruim een jaar naar voren gehaald, zegt Schoenmaker. Vanaf 1 januari 2022 gaan er sowieso nieuwe regels in voor buffers voor hypotheken, legt Schoenmaker uit.

In die nieuwe zogeheten Bazel 3-regels van de BIS (de bank voor internationale betalingen, oftewel de bank van de centrale banken) staat namelijk dat de buffers die banken moeten aanhouden voor hypotheken voortaan afhangen van de hoogte van de uitstaande hypotheek ten opzichte van de waarde van het onderpand (de woning).

Signaal

Schoenmaker omschrijft de door De Nederlandsche Bank aangekondigde verhoging als 'vooral een signaal, anders waren de buffers wel met een serieus bedrag verhoogd; 3 miljard euro vind ik geen serieus bedrag'.

Dit is een signaal naar banken en naar het publiek, zegt hij. Banken moeten volgens DNB kijken naar wat voor krediet ze verstrekken, niet iedereen kan een woning in Amsterdam betalen, terwijl het publiek wordt gewaarschuwd voor een huizenbubbel, vindt Schoenmaker.

Meerdere instanties, zoals de Oeso, waarschuwen vaker voor hoge hypotheekschulden, zegt hij.

Dat de koers van ING Bank nu meer stijgt dan die van ABN Amro komt mogelijk doordat beleggers enthousiast zijn over speculaties in de Poolse pers dat ING MBank in Polen zou willen overnemen, denkt Schoenmaker.

527 miljard euro

Nederlandse huishoudens hadden afgelopen maart in totaal een hypotheekschuld van 527 miljard euro bij Nederlandse banken. Dat is 91 procent van de totale Nederlandse economie (bruto binnenlands product, bbp). Dat is veel meer dan in andere eurolanden, waar de hypotheekschuld gemiddeld 55 procent van het bruto binnenlands product is.

Als de huizenprijs ineens daalt, heeft dat grote gevolgen voor de financiële situatie van huiseigenaren. Hun huis wordt ineens, op papier althans, een stuk minder waard. Behalve dat dit voor de individuele huiseigenaar een probleem is, wordt ook de economie als geheel geraakt.

23 procent van de leningen

Bij 23 procent van alle leningen die Nederlandse banken hebben uitstaan gaat het om hypotheken. Nederlandse banken schatten de risico's ten opzichte van andere Europese banken maar laag in.

Bij verzekeraars en pensioenfondsen vormen hypotheekleningen respectievelijk 14 en 3 procent van het totaal aan leningen op de balans. Als er iets misgaat op de huizenmarkt, zijn de risico's voor banken dus het grootst.

Bij ABN Amro daalden in het eerste halfjaar de rente-inkomsten uit hypotheken doordat er minder hypotheken uitstonden. ABN Amro had eind juni voor 148,1 miljard euro aan hypotheken uitstaan.

ING Bank had eind juni in Nederland voor 112,4 miljard euro aan hypotheken uitstaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van