Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Koers Beter Bed stijgt 25 procent na verkoop Duitse dramawinkels

14 oktober 2019 12:33
Beter Bed gaat nu vooral door met de Beter Bed-winkels in Nederland en België. Beeld © Beter Bed Holding

Beddenwinkel Beter Bed is af van het slechtdraaiende Matratzen Concord. Beleggers zijn opgelucht, de koers stijgt met maar liefst 25 procent.

Beter Bed Holding krijgt 5 miljoen euro voor discounter Matratzen Concord, dat matrassen verkoopt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit bedrag kan nog oplopen, met maximaal 7,5 miljoen euro.

Dat is afhankelijk van de resultaten, maar daar wil topman John Kruijssen nu nog verder niets over zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beter Bed haalt nauwelijks winst op hogere omzet

Financiële positie

Verder verbetert Beter Bed de financiële positie doordat de koper van Matratzen Concord, investeringsmaatschappij Magical Honour Limited, ook nog eens voor 5 miljoen euro aan aandelen in het bedrijf koopt. Daardoor wordt Magical Honour Limited met een belang van 8,9 procent één van de grootste aandeelhouders.

Daarnaast hoeft Beter Bed Holding door de verkoop geen nieuwe gesprekken met banken te beginnen over de financiële positie. Het bedrijf waarschuwde eerder dat dit wél had moeten gebeuren als Matratzen Concord niet voor het eind van het jaar zou zijn verkocht.

Met de banken heeft het bedrijf eerder al afspraken moeten maken dat het tijdelijk niet hoeft te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de financiële positie.

Helft omzet weg

Met Matratzen Concord raakt Beter Bed meer dan de helft van de omzet kwijt. Over 2018 was alleen al Duitsland goed voor 47 procent van de totale omzet. Verder is de keten actief in Oostenrijk en Zwitserland.

Beter Bed is straks met name nog actief in Nederland en België, terwijl uit Zweden nog wat omzet wordt behaald.

Koers stijgt

Beleggers zijn erg enthousiast over de verkoop. De koers van Beter Bed Holding wint een kwart en staat daarmee op het hoogste punt sinds eind juli.

Het optimisme van beleggers lijkt merkwaardig, Duitsland werd in de publicatie van de jaarcijfers over 2018 nog omschreven als één van de twee kernmarkten, naast Nederland. Maar Matratzen Concord leverde heel wat ellende op voor Beter Bed.

Gif in matrassen

Matratzen Concord kampt namelijk met grote problemen. In matrassen bleken te veel giftige stoffen te zitten en klanten blijven daardoor weg. Het resultaat van Beter Bed Holding daalde de afgelopen drie jaar dan ook.

Over het eerste halfjaar van 2019 dook Beter Bed Holding diep in de verliezen: een verlies van 22,7 miljoen. Dat kwam met name door een bijzondere last van 21,9 miljoen voor Matratzen Concord. 

Dat verlies valt straks dus weg. Daarmee is Beter Bed er nog niet, want de activiteiten waarmee wordt verder gegaan zorgden in de maanden januari tot en met juni voor een verlies van 700.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van