Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

'Groene bubbel' baart beurswaakhond AFM zorgen

10 oktober 2019 18:28 Aangepast: 10 oktober 2019 20:59
Koning Willem-Alexander bij de opening van windpark Krammer. Beeld © ANP

Omdat de vraag naar duurzame projecten het aanbod overschrijdt, ligt misbruik op de loer. Volgens de financiële toezichthouder AFM kunnen bedrijven in de verleiding komen om projecten als goed voor het milieu of de maatschappij te presenteren terwijl dat niet het geval is.

In zijn jaarlijkse trendrapport waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM)  voor het ontstaan van een 'groene bubbel'. Verschillende partijen proberen daar misbruik van te maken door oneerlijke verdienmodellen op te zetten.

"Dit heeft niet alleen een directe schade voor consumenten tot gevolg, maar schaadt ook de algehele reputatie van de markt voor duurzame beleggingen", aldus de beurswaakhond.

Controle duurzaamheid lastig

Om zo goed mogelijk tegen misbruik gewapend te zijn is de toezichthouder naar eigen zeggen afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit van informatie in de gehele keten van duurzame financiering. Momenteel speelt het ontbreken van een 'gedeelde definitie' van duurzaamheid de kwestie parten. Daardoor blijft het moeilijk om aan te tonen of te controleren wat de duurzame bijdrage is van een financieel product.

Duurzame investeringen zoals groene of sociale obligaties zullen dit jaar naar verwachting wereldwijd goed zijn voor 222 miljard dollar tot 285 miljard dollar aan totale uitgiften, aldus de AFM. Dit was vorig jaar 208 miljard dollar.

Groene miljarden

Groene obligaties worden voornamelijk door financiële instellingen uitgegeven, maar het aandeel staatsobligaties neemt toe. Ook de Nederlandse staat waagde zich aan de uitgifte van duurzame leningen. In Nederland stokt de teller momenteel op circa 6 miljard euro.

De kwestie heeft de komende tijd de bovengemiddelde aandacht van de toezichthouder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van