Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

De beurs deze week: beursgang CM.com en consumenten VS

06 oktober 2019 23:26
Voorzichtig begint de cijferperiode voor het derde kwartaal op gang te komen. Beeld © AFP

Deze week is het voorzichtige begin van het kwartaalcijferseizoen met in Nederland Takeaway.com en op vrijdag krijgen we er een nieuw beursfonds bij: CM.com. Tussendoor publiceren de ECB en de Amerikaanse Fed de notulen van hun recente vergaderingen en op vrijdag blijkt hoe veel vertrouwen consumenten in de VS nog hebben.

Op vrijdag maakt CM.com zijn beursdebuut. Het bedrijf dat voor bedrijven de communicatie verstuurt via sms en WhatsApp, wil voor 100 miljoen euro aan nieuw eigen vermogen ophalen. Aandelen zullen tussen de 15 en 19 euro gaan kosten.

De opbrengst van de emissie wordt deels gebruikt om bestaande schulden af te lossen. Verder wordt de opbrengst gebruikt voor groei. Vorig jaar en in de eerste helft van dit jaar steeg de omzet echter maar beperkt, in vergelijking met de ambitieuze doelstellingen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Recessie in de VS in 2020?

Fastned, KLM

Dinsdag is het allereerste begin van het kwartaalcijferseizoen. Fastned, dat snelladers exploiteert, komt dan namelijk met een trading update over het derde kwartaal. De omzet groeit fors, procentueel gezien, maar in absolute bedragen blijft het nog bescheiden.

Over het eerste halfjaar verdriedubbelde de omzet maar liefst, maar dat was tot slechts een kleine 1,8 miljoen euro. Het verlies steeg tot 5,3 miljoen euro, dat was inclusief ruim acht ton aan kosten in verband met de notering aan Euronext. In de trading update staan geen cijfers over het resultaat.

In juni zorgde de overgang van Fastned van minibeurs Nxchange naar Euronext nog voor veel onduidelijkheid en een koersexplosie, die al snel grotendeels werd teniet gedaan.

Ook op dinsdag publiceert Air France-KLM de vervoerscijfers over het derde kwartaal. In september waren er acties van het personeel, waardoor een aantal vluchten werd geschrapt.

Takeaway.com

Op woensdag publiceert Takeaway.com de trading update over de maanden juli tot en met september. Daarbij wordt alleen de ontwikkeling van het aantal orders bekend gemaakt.

Het Nederlandse Takeaway.com en het Britse Just Eat willen samengaan, maar er is verzet van beleggers. Zo vindt de Amerikaanse belegger Eminence Capital het bod te laag.

Notulen Fed en ECB

Op woensdagavond om 20:00 uur onze tijd publiceert de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de notulen van de vergadering van 19 september. Toen werd, voor de tweede keer dit jaar, de officiële rente met een kwart procentpunt verlaagd tot een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent.

In de notulen staan een complete economische analyse door de Fed-leden van de Amerikaanse economie.

Een dag later, op donderdag, komen om 13:30 uur de notulen van de laatste vergadering van de ECB (de Europese Centrale Bank) uit. Op 12 september verlaagde de ECB de depositorente (die Europese banken betalen om geld te stallen bij de ECB) met 10 basispunten naar -0,5 procent. Een verdere verlaging van de rente wordt niet uitgesloten. Daarnaast heeft de ECB besloten om opnieuw obligaties te gaan opkopen.

Scheidend ECB-voorzitter Mario Draghi heeft naar aanleiding van die beslissingen heel wat kritiek gekregen, onder meer van Klaas Knot, de topman van de Nederlandsche Bank (DNB) en de Duitse Sabine Lautenschläger.

Brexit, handelsoorlog, Trump

Uiteraard wordt het sentiment deze week ook weer beïnvloed door nieuws over brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump

Deze week moet duidelijk worden of er verder onderhandeld kan worden over het voorstel van premier Boris Johnson om een nieuw akkoord te sluiten. Bovendien wordt het Britse Lagerhuis deze week alsnog met reces gestuurd in afwachting van een speech van koningin Elizabeth een week later.

De handelsspanningen tussen de VS en China blijven ook boven de markt hangen in aanloop naar nieuw overleg deze maand. Amerikaanse heffingen op Europese goederen na een uitspraak van wereldhandelsorganisatie WTO verhoogden de spanningen tussen de VS en Europa bovendien.

In de VS speelt daarnaast de impeachment-procedure tegen Trump. Een tweede klokkenluider heeft zich gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van