Beurs

CM.com volgende week vrijdag naar de beurs, wil 100 miljoen ophalen

01 oktober 2019 11:47 Aangepast: 01 oktober 2019 14:03
CM.com-oprichter Jeroen van Glabbeek Beeld © Henk-Jan Winkeldermaat

CM.com, het techbedrijf dat voor bedrijven de communicatie verstuurt via sms en WhatsApp, gaat volgende week vrijdag naar de Amsterdamse beurs. Aandelen zullen tussen de 15 en 19 euro gaan kosten.

Dat blijkt uit het prospectus die CM.com heeft gepubliceerd. Zoals eerder bleek wil het bedrijf voor circa 100 miljoen euro aan aandelen uitgeven. Verder verkopen de huidige twee aandeelhouders nog een deel van hun stukken.

De opbrengst van de emissie wordt deels gebruikt om bestaande schulden af te lossen. Verder wordt de opbrengst gebruikt voor groei.

Club Message

CM.com begon ooit als bedrijfje dat namens clubs (CM staat voor Club Message) in Breda aan klanten sms'sjes stuurde over onder meer optredens. Nu verzorgt het voor bedrijven de communicatie met klanten via berichtendiensten als sms en WhatsApp.

Nu nog komt driekwart van de omzet daar vandaan. Nieuwe onderdelen zijn het verwerken van betalingen van klanten van opdrachtgevers en een platform voor onder andere ticketverkoop.

Klanten van CM.com zijn onder meer Albert Heijn, Randstad, Lowlands en Dutch Grand Prix.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Communicatiebedrijf CM.com wil 100 miljoen ophalen met beursgang

Oprichters lopen binnen

Bij grote vraag verkopen de twee oprichters en tot nu toe enige aandeelhouders Jeroen van Glabbeek en Gilbert Gooijers nog meer aandelen. Zij lopen lekker binnen. Zij mogen minimaal 7,5 miljoen verdelen.

Als er genoeg vraag is en zij meer van hun eigen stukken verkopen, dan kunnen ze zelfs met zijn tweeën bijna 30 miljoen euro verdelen. 

Voorrang voor particulieren

De beurswaarde van CM.com zal na de beursgang tussen 287,5 miljoen en 337,5 miljoen euro zijn. Voor particuliere beleggers is maximaal 10 procent van de aandelen die naar de beurs worden gebracht gereserveerd.

Elke Nederlandse particuliere belegger krijgt in principe de eerste 250 aandelen waarop deze heeft ingeschreven. Alleen bij grote vraag zal dat evenredig worden verminderd.

Oprichters houden de macht

Uiteindelijk blijven de oprichters het voor het zeggen houden bij CM.com. Zo houden ze samen de meerderheid van de aandelen: afhankelijk van of ze meer aandelen verkopen tussen de 57 en 62,6 procent. Verder hebben zij nog extra rechten.

Zij geven weliswaar hun bestaande prioriteitsaandelen op, maar daarvoor in de plaats komt er een 'oprichterscomité'. Dit heeft onder meer het recht om de voorzitter van de raad van commissarissen te benoemen, een derde van de commissarissen te benoemen of te ontslaan.

Verder is hun goedkeuring nodig wanneer onder andere de statuten worden aangepast, er een onderdeel wordt verkocht of als er sprake is van een fusie.

Maar 55.000 euro winst

Twee weken geleden bleek al dat de omzet van CM.com in 2018 en in de eerste zes maanden van 2019 met slechts 5,5 respectievelijk 5,9 procent groeide. In de eerste helft van dit jaar werd op een omzet van 44,3 miljoen euro een nettowinst van slechts 55.000 euro behaald.

CM.com denkt de komende jaren wel te kunnen profiteren van een forse groei van de markt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van