Beurs

Handel met voorkennis? 'Als je iets moet uitleggen heb je al probleem'

30 september 2019 17:52 Aangepast: 01 oktober 2019 12:01
Wat had Dominique Leroy beter kunnen doen met haar aandelen? Beeld © ANP

Dominique Leroy zou de nieuwe ceo worden van KPN, maar dat gaat niet door. Zij verkocht namelijk een pakket aandelen-Proximus, haar oude werkgever, en daarom wordt onderzocht of zij handelde met voorwetenschap. Hoe zit dat precies en hoe had zij dat beter kunnen aanpakken? Vier vragen én antwoorden.

Wat is voorwetenschap?

Voorwetenschap, in de volksmond ook wel voorkennis genoemd, is het handelen in onder meer aandelen, opties en obligaties waarbij een oneerlijk voordeel wordt behaald. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je weet dat er binnenkort goed of juist slecht nieuws wordt bekend gemaakt. Dat zal dan waarschijnlijk de koers beïnvloeden. En als je voor die tijd hebt gehandeld, dan had je een voordeel ten opzichte van beleggers die dit niet konden weten.

Het gaat er om dat het nieuws dat nog niet openbaar is gemaakt een significante invloed zou kunnen hebben op de koers.

Mogen bestuurders helemaal niet handelen?

Er zijn zogeheten gesloten periodes. Dat zijn periodes voorafgaand aan bijvoorbeeld het verschijnen van kwartaalcijfers. Bestuurders mogen dan niet handelen in onder meer aandelen en opties.

Wel handelen buiten gesloten periode?

Volgens een verklaring van Leroy was zo'n gesloten periode afgerond en mocht zij vanaf 1 augustus weer handelen. De resultaten over het tweede kwartaal waren immers gepubliceerd. Eind juli had zij haar bank daarom opdracht gegeven om op 1 augustus 10.840 aandelen te verkopen.

Leroy zegt in die verklaring ook dat zij op dat moment niet besloten had om Proximus te verlaten. Ze sprak over vernieuwing van haar contract met Proximus en ze had naar eigen zeggen enkele gesprekken gehad met verschillende externe partijen, waaronder KPN.

Leroy zegt dat achteraf de indruk kan ontstaan dat ze verkocht vanwege haar vertrek.

'Mijn keuze: bij het eerste verkennende kopje koffie niet meer handelen'

"Als je in gesprek bent en het is voor jou duidelijk dat je in ieder geval een serieuze kandidaat bent, dan zou ik al niet meer handelen", aldus Leen Paape, hoogleraar corporate governance aan Nyenrode. Anders heb je in zekere zin al de verdenking op je geladen, zegt hij.

Wanneer bekend wordt dat de ceo opstapt, dan valt dat onder de categorie voorwetenschap, voegt Paape daar aan toe. Op het moment dat het vertrek van de topvrouw wordt aangekondigd, dan heeft dat meestal effect op de beurskoers, zegt hij.

Je kunt een discussie krijgen over wanneer de transactie werd gepleegd en wanneer Leroy in gesprek was met KPN, aldus Paape. Was er op dat moment een eerste contact of was het al bijna rond? "Mijn keuze zou zijn om bij een eerste verkennend kopje koffie al niet te handelen", zegt Paape. "Je weet dat je onder een vergrootglas ligt, better safe than sorry, als je iets moet gaan uitleggen, dan heb je al een probleem."

Wat had Leroy moeten doen?

Leroy had juridisch advies moeten inwinnen, aldus Paape. Je kunt natuurlijk naar de compliance officer, die bekijkt of binnen het bedrijf de regels en wetten worden nageleefd. Nadeel is dan echter wel dat aan de orde komt waarom je die vraag stelt en de compliance officer zal dat dan elders in de organisatie aankaarten, dus bij de raad van commissarissen, aldus Paape. En die komt er dan achter dat je ook met andere bedrijven in gesprek bent.

Je kunt echter ook juridisch advies bij een advocaat inwinnen, voegt hij er aan toe.

Wat je ook zou kunnen overwegen is om níet te handelen, zegt Paape. Het is niet raar als je bij KPN begint en je hebt nog aandelen Proximus, dat had iedereen begrepen, aldus Paape. Als je niet meer bij Proximus in dienst bent, dan heb je ook niet meer te maken met gesloten periodes en kun je op elk moment handelen, zegt Paape.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN ziet af van benoeming topvrouw Leroy na aandelenschandaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van