Miljonairs en miljardairs lijken zich steeds meer zorgen te maken over een aankomende recessie. Ze verkopen een deel van hun aandelen en de opbrengst beleggen ze vaak niet opnieuw, maar houden dat aan in contanten.
Rijke families verwachten wat minder rendement uit beleggingen. Daarom halen ze hun geld deels weg uit aandelen. Dat blijkt uit onderzoek van zakenbank UBS. Miljonairs steken nu circa 26 procent van hun vermogen in contanten, een jaar eerder was dat nog 25 procent. Die verschuiving is niet groot, maar het is wel een teken aan de wand.
Minder geld in aandelen
Nog altijd zijn aandelen wereldwijd de belangrijkste beleggingscategorie voor rijke families, volgens het onderzoek van UBS. Zij steken daar gemiddeld 32 procent van hun vermogen in.
Dat percentage is gedaald, een jaar eerder was het nog 33,2 procent. In aandelen uit ontwikkelde landen, zoals Europa en Noord-Amerika, wordt nu een kleiner deel van het geld gestopt.
Boeterente voor lief
Als er echt een recessie komt, dan is er voor beleggers weinig om naar te vluchten, zei Bob Homan, hoofd investment office van ING, een paar weken geleden al. "Je moet accepteren dat het allemaal wat zakt."
Als je je geld voor een deel op de bank zet, dan ligt dat anders. Je krijgt weliswaar geen rente en in landen als Zwitserland moet je voor grote bedragen zelfs boeterente betalen, zegt beurscommentator Durk Veenstra. Maar je weet wat je verliest, terwijl aandelenkoersen een stuk harder kunnen dalen, zegt hij.
Eerst cash, daarna weer aandelen
Volgens Roelof Salomons, hoogleraar beleggingstheorie en vermogensbeheer aan de Universiteit van Groningen, kun je aan het begin van de afzwakking van de economie het best in cash zitten.
Als het weer wat beter gaat, dan kun je met je contanten weer goedkoper instappen. Wanneer dat precies is, is moeilijk te bepalen. "Die omslag op de beurs kan heel snel gaan en is moeilijk te timen", zei Salomons eerder.
Beursnieuwkomers uit de gratie
Beleggers waren de afgelopen maanden in ieder geval niet enthousiast over veel grote ondernemingen die in het jaar tot nu toe naar de beurs gingen.
Beyond Meat was weliswaar een doorslaand succes, met een beurskoers die bijna zes keer zo hoog staat als de introductiekoers. Andere nieuwkomers hebben het echter veel minder goed gedaan.
Zo staan Uber, Slack en Lyft flink onder de koers waartegen ze naar de beurs gingen. Uber ging op de dag dat het naar de beurs ging meteen onderuit. Slack en Lyft hebben zelfs bijna alleen maar onder hun introductiekoers genoteerd, zoals in onderstaande grafiek is te zien.