Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

'Mogelijk twee keer zoveel aandelen Saudi Aramco naar beurs'

25 september 2019 10:01 Aangepast: 25 september 2019 11:08
De Saoedische energieminister prins Abdulaziz bin Salman, na de aanvallen op olie-installaties, vorige week. Beeld © AFP

Saoedi-Arabië overweegt bij de eerste fase van de beursgang van staatsoliemaatschappij Saudi Aramco veel meer aandelen te verkopen dan eerder werd aangekondigd: geen 5 procent, maar 10 procent. Dat belang alleen al is mogelijk 200 miljard dollar waard en dat is net zo veel als heel Shell.

Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen met kennis van de plannen.

Saudi Aramco is verreweg de grootste oliemaatschappij in de wereld, het is goed voor ongeveer 10 procent van alle olie die dagelijks wordt opgepompt. De totale waarde van Saudi Aramco is volgens kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië circa 2 biljoen (2000 miljard) dollar (1,8 biljoen euro). Onafhankelijke analisten gaan echter uit van een waarde van tussen de 1 en 1,5 biljoen dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Saudi Aramco: het gigantische oliebedrijf dat naar de beurs wil

Shell

Mocht de waarde inderdaad rond de 2 biljoen dollar liggen, dan is het stuk dat in eerste instantie naar de beurs gaat zo'n 200 miljard dollar waard. Dat is bijna net zoveel als heel Shell.

De eerste stap van de beursgang zou dan acht keer zo veel moeten opbrengen als de beursgang van Alibaba, de Chinese e-commerce onderneming. Alibaba ging in 2014 naar Wall Street en dat leverde toen 25 miljard dollar op.

'Geld nodig?'

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra vindt het frappant dat de Saoedi's meer aandelen willen plaatsen. "Ze hebben het geld nodig, lijkt het wel". "Ik begrijp niet zo goed waarom de beursgang zo groot moet zijn", voegt Hendrik Jan Tuch van Aegon Asset Management daar aan toe.

Volgens hem zijn de omstandigheden nu verre van ideaal. De olieprijs steeg in eerste instantie na de drone-aanvallen, maar die is nu weer teruggevallen. "Zijn die haast en de grote omvang van de beursgang wel nodig?", vraagt Tuch zich af.

"Misschien is het wel nu of nooit, met druk op de olieprijs en oorlogsdreiging. Misschien is het een veeg teken dat ze de boel nu echt kwijt willen", denkt Veenstra.

Drone-aanval

Anderhalve week geleden werd het concern hard geraakt door drone- en raketaanvallen, waarbij olie-installaties in het oosten van Saoedi-Arabië werden getroffen. Daardoor viel aanvankelijk de helft van de olieproductie van Saudi Aramco weg.

Het kan nog maanden duren tot de olieproductie-installaties van Aramco weer volledig operationeel zijn. Het bedrijf zelf had beloofd dat het maximaal tien weken zou duren tot alles hersteld zou zijn, maar het lijkt erop dat dat niet haalbaar is, meldden ingewijden onlangs aan The Wall Street Journal.

Economische basis verbreden

De beursgang van het concern is het plan van kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wil de opbrengst gebruiken om de economie minder afhankelijk te maken van oliewinning. Het land lijdt onder de gedaalde olieprijs, die nu rond de 62 dollar staat.

In het najaar van 2014 was dat nog meer dan 100 dollar. Verder geeft het land te veel uit. Het IMF denkt dat het begrotingstekort van de overheid dit jaar op 7 procent van het bbp zal uitkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van