Bij het Japanse Softbank, dat grote investeringen doet in techbedrijven zoals Uber en Alibaba, heerst onrust onder managers. Zij voelen zich gedwongen om geld te lenen van Softbank om aandelen in investeringsfondsen van het bedrijf te kopen.
Dat schrijft de Financial Times (FT). Vorige maand meldde de Wall Street Journal al dat van een aantal werknemers werd verwacht dat zij aandelen in de investeringsfondsen van Softbank zouden kopen. Daarvoor zouden de werknemers dan geld moeten lenen van Softbank.
Door managers geld in investeringsfondsen te laten steken wil het bedrijf hen nog meer verantwoordelijkheid laten voelen voor de gang van zaken bij Softbank.
Meer dan tien jaarsalarissen
De leningen die managers zouden moeten aangaan zouden afhangen van hun salaris en hoe lang ze al in dienst zijn. Volgens de FT gaat het om 'een groot aantal' managers.
Sommigen zouden zijn aangemoedigd om meer dan tien keer hun basissalaris te lenen, tegen 5 procent rente. Werknemers zouden worden ontmoedigd om eigen spaargeld te gebruiken om aandelen te kopen.
Carrière
Lenen zou niet verplicht zijn, maar werknemers maken zich zorgen dat het slecht is voor hun carrière als zij niet meedoen, aldus de FT.
Bronnen stellen tegen de krant dat werknemers meer dan 15 miljard dollar (ruim 13,5 miljard euro) moeten inleggen in het tweede Vision Fund, een investeringsfonds dat belangen koopt in veelbelovende jonge techbedrijven. Dit fonds moet een omvang krijgen van 108 miljard dollar.
Twijfels over waarde
De onrust onder managers komt op een moment dat er twijfel is over de waarde van techinvesteringen. Zo stak Softbank in totaal 10,6 miljard dollar in werkplekkenverhuurder WeWork en heeft het 31 procent in het bedrijf. Bij de laatste injectie, in januari, werd het bedrijf nog op een waarde van 47 miljard dollar geschat.
De geplande beursgang werd onlangs uitgesteld en er worden nu pogingen gedaan om de beursgang te redden. Een paar maanden geleden werd er nog gefluisterd dat WeWork wel eens 60 miljard waard zou kunnen zijn na de beursgang, maar dat gaat in de verste verte niet lukken.
Dat bedrag is inmiddels ingestort naar 20 miljard of zelfs 15 miljard dollar. Dat zou betekenen dat Softbank voor miljarden op het belang zou moeten afschrijven.
Uber
Eerder dit jaar waren de beursgangen van Lyft en Uber, dit voorjaar, geen succes. Bij Uber volgde op een verlies van 1 miljard dollar in het eerste kwartaal in het tweede kwartaal een verlies gecorrigeerd voor personeelsopties van 1,3 miljard dollar, aanzienlijk meer dan de bijna 900 miljoen van een jaar eerder.
Beleggers hadden bij de beursgang begin mei al hun twijfels. De koers zakte op de introductiedag meteen weg en is sindsdien amper boven de introductiekoers gekomen. Inmiddels ligt de koers al bijna anderhalve maand 10 dollar (22 procent) of meer onder de introductiekoers van 45 dollar.