Beurs

Verhuursite Airbnb wil volgend jaar naar de beurs

19 september 2019 17:10 Aangepast: 19 september 2019 17:30
Beeld © AFP

Airbnb wil volgend jaar een beursgenoteerd bedrijf worden. Dat kondigde de verhuursite vandaag aan. Wereldwijd worden via het bedrijf meer dan 7 miljoen woningen verhuurd.

Een beursgang hing al in de lucht. Mede-oprichter Nathan Blecharczyk zei afgelopen maart dat er stappen werden genomen voor een beursgang in 2019, maar dat dit niet zou betekenen dat die beursgang ook dit jaar zou plaatsvinden. 

Voorbereidingen in gang

Een maand later zei topman Brian Chesky dat Airbnb later dit jaar wel klaar zou zijn om de beurs op te gaan in de Verenigde Staten. Dat wordt nu, als het aan de verhuursite ligt, 2020.

Analisten hadden al ingezet op dit jaar. De beurswaarde van Airbnb wordt geschat op circa 31 miljard dollar, daarmee zit het tussen Adyen en Ahold in.

Prijsbeleid aanpassen

Vorig jaar bestond Airbnb tien jaar. Een beursgang werd bij dat jubileum nog als allerminst zeker gezien, al diende het bedrijf wel een verzoek in bij de Amerikaanse toezichthouder SEC om loyale huurders te mogen belonen met aandelen. Airbnb wilde met het plan het gebruik van zijn platform stimuleren.

Het verhuurplatform lag lang onder vuur omdat het onduidelijk was over zijn prijsbeleid. Vaak kwamen laat in het boekingsproces opeens nieuwe kosten bij een boeking, en dat mag niet. Op last van de Europese Commissie heeft de site dat inmiddels aangepast.

Opdrijven van de huizenprijzen

Naar aanleiding van de komst van Airbnb heeft Amsterdam het beleid voor het verhuren van woningen als vakantiehuis flink aangescherpt. In 2018 mocht een huis nog maar maximaal 60 dagen worden verhuurd via Airbnb, inmiddels is dat weer gehalveerd naar 30 dagen.

De stad besloot hiertoe omdat het verhuren van de huizen aan vakantiegangers de huizenprijzen opdrijft en hele wijken worden onherkenbaar omdat er vooral nog toeristen in de huizen zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore